U podnožju Kosmaja, u mestu Nemenikuće, nalazi se prva srpska kraft pivara, u kojoj se do sada skuvalo preko četrdeset vrsti nesvakidašnjih i interesantnih piva koji bi oduševili i najizbirljivije ljubitelje ovog pića.

 

Niko ne bi rekao da iz jedne male Srbije, neverovatan uspeh u zemlji i inostranstvu mogu postići piva iz prve kraft pivare na ovoj teritoriji i to za samo tri godine postojanja.

Međutim, svojim trudom, usavršavanjem, autentičnim i kreativnim vizuelnim identitetom i kvalitetom pivnica ‘Kabinet Brewery’ uspela je da postigne neverovatan uspeh.

Čelnici ove pivare dokazali su svojim primerom da nije važno ni mesto, ni vreme da bi se postigao uspeh. Upravo smo o pivu, uspehu i radu pričali sa suosnivačem ‘Kabinet Brewery’ pivnice, gospodinom Branislavom Melentijevićem. 

Iako su tek tri godine na tržištu, ljudi iz ove zanatske pivare postigli su mnogo.

Kabinet je krenuo sa komercijalnom prodajom u februaru 2014. Za vreme izgradnje Kabinet pivare, kao prve regionale greenfield zanatske pivare, skuvali smo više od 50 različitih stilova i podelili više od 800 paketa sa po tri različita stila na pilot postrojenju u cilju promovisanja zanatskog pivarstva – počinje priču za Dnevno.rs o pivari  ‘Kabinet Brewery’ Branislav.

 

Osnivači su došli na ideju pravljenja piva smatrajući da, između ostalog, na ovaj način mogu da pokažu svoju kreativnost. Činjenica da su pravi hedonisti samo je pomogla. 

– S obzirom na to da gajimo strast prema hrani, kuvanju i ukusima, krenuli smo da se interesujemo za zanatsko pivo. Kroz pivo je moguće da se izrazi velika kreativnost, kroz različite teksture i ukuse, pa kasnije kroz nazive i izgled flaše – objašnjava Branislav.

 

U pivari ispod Kosmaja nastalo je preko 40 vrsta piva, a vlasnici se trude da u sastav raznih atraktivnih vrsti što više budu zastupljene domaće sirovine sa prostora naše zemlje.

Imamo preko 40 vrsta različitih piva i sva su od najkvalitetnijih sastojaka. Trudimo se da, koliko je moguće, imamo i domaće sirovine poput melise, homoljskog meda ili odležalih piva u buradima rakije ili vina – ponosno nam priča gospodin Melentijević.

Sva piva koja nose etiketu ove pivare imaju interesantna imena – ‘Brka’, ‘Mozaik’, ‘Uteha’… Pitali smo našeg sagovornika kako i odakle inspiracija za ove nesvakidašnje nazive piva.

– Nekoliko nas diskutuje o stilu piva, receptu, a kasnije raspravljamo i o imenima. Svaki deo razvoja novog piva je timski i veoma zanimljiv proces – kaže naš sagovornik i ističe da je svako pivo priča za sebe i da je upravo zato svaka etiketa delo drugog autora.

Poznato je da svaka vrsta piva treba da se posluži u različitoj čaši, ali ne nužno.

– U idealnim uslovima oblik čaše utiče na aromu piva i ceo doživljaj degustacije. Svakako da svako pravilo ima i svoje izuzetke – objašnjava Branimir Melentijević.

Uključujući i distribuciju, firma ima sedamnaestoro zaposlenih. Bez obzira na broj, oni su ubrzo nakon osnivanja pivare počeli uspešno da izvoze svoje proizvode van granica naše zemlje.

– Naše proizvode počeli smo da izvozimo četvrtog meseca po pokretanju proizvodnje i to do sada u preko 15 zemalja – priča ponosno Branislav i ističe da njihova piva odlete u zemlje Balkana, Rusiju, Italiju, Nemačku, Dansku, Britaniju…

 

Iako ‘Kraft Brewery’ pivara nema svoj bar, degustacioni deo je u procesu izgradnje. Za one koji žele da osete egzotične ukuse ovih piva postoji prodavnica u kojoj mogu kupiti njihove proizvode.

– Imamo najveću prodavnicu zanatskih piva u Srbiji! Zove se ‘Majstor za pivo’ i svi koji žele da probaju naše specijalitete su i više nego dobrodošli – zaključuje naš sagovornik.