Kako i gde Srbi plaćaju karticama?

više od polovine ispitanih kaže da su im kartice prvi izbor za plaćanje iznosa preko 1.500 dinara, dok četvrtina to isto kaže za iznose manje od 1.500 dinara,

Vlasnici platnih kartica u Srbiji, njih 72 odsto, bar jednom sedmično koriste taj oblik bezgotovinskog plaćanja, pokazali su rezultati istraživanja MasterIndeksa.

Cilj istraživanja je da se sagledaju potrebe korisnika kartica i da se, u saradnji s bankama i trgovcima, pronalaze rešenja koja će odgovarati korisnicima u Srbiji, kazao je novinarima u Beogradu generalni direktor kompanije Master Kard (Master Card) za Balkan Artur Turemka.

Debitne kartice u Srbiji poseduje 51 odsto ispitanika, 13 odsto poseduje kreditne kartice, a 32 odsto građana ima i debitnu i kreditnu karticu.

Posmatrano po starosnim kategorijama, debitne kartice su najčešće među građanima starosti između 18 i 24 godine (75 odsto), kreditne kartice su najčešće kod korisnika starosti 45–64 godine (15 odsto), a korisnici starosti 35–44 godine najčešće poseduju i debitnu i kreditnu karticu (41 odsto).

Kada je u pitanju iznos kupovine za koji građani češće koriste ovu platnu metodu, više od polovine ispitanih kaže da su im kartice prvi izbor za plaćanje iznosa preko 1.500 dinara, dok četvrtina to isto kaže za iznose manje od 1.500 dinara, ali ovde treba imati u vidu da se takvi iznosi često plaćaju i u malim trgovinskim radnjama, na trafikama i na sličnim lokacijama, gde često i nema instaliranih POS terminala za kartično plaćanje.

Istraživanje MasterIndeka je takođe otkrilo koje su to lokacije na kojima bi građani želeli da plaćaju karticama, a na kojima trenutno nema dovoljno ili nema uopšte terminala za kartičarsko plaćanje – to su prvenstveno državne i lokalne institucije (24 odsto) i
telekomunikacione kompanije (22 odsto).

Ispitanici, njih 22 odsto, reklo je da bi plaćali karticama u lokalnim, malim prodavnicama, 18 odsto bi želelo tu opciju u svim taksi vozilima.

Rezultati ovogodišnjeg MasterIndeksa istraživanja u Srbiji su pokazali da je oko polovine ispitanika (48 odsto) zainteresovano za korišćenje modernih platnih tehnologija koje nude opciju za plaćanje u samo jednom koraku putem mobilnih telefona, laptopova ili
tableta.

Očekivano, najveći procenat njih je među mladima starosti 18–24 godine (59 odsto), kazala je povodom ovogodišnjeg istraživanja Jelena Ristić, predstavnica Master Karda za tržišta Srbije i Crne Gore.

Inače, 58 odsto korisnika koji su zainteresovani za korišćenje naprednih platnih tehnologija već koriste mobilne telefone za plaćanje.

Iako su mobilna plaćanja u manjoj meri zastupljena u Srbiji, 14 odsto ispitanika, prevashodno oni starosti 35–44 godina, već plaća putem mobilnih telefona, što je povećanje od tri procenta u odnosu na rezultate prethodnog istraživanja.