Kako zaštititi prava “radnika na lizing” kojih ima preko 12.000 u Srbiji?

posao
pixabay.com

Preko nekoliko najvećih agencija za privremeno zapošljavanje, takozvani "lizing", radi 12.000 radnika, uglavnom u uslužnim delatnostima.

 

U malim i neregistrovanim agencijama, procenjuje se da ima bar četiri puta više njih koji primaju niže zarade i imaju manja radna prava. Ministarstvo rada sa sindikatima, poslodavcima i agencijama za iznajmljivanje radnika priprema novi zakon koji bi trebalo da zaštiti prava više od 50.000 zaposlenih, uredi tu oblast i uskladi naše propise sa evropskim.

Registrovane agencije za privremeno zapošljavanje u Srbiji naplaćuju pet do 10 odsto od zarade i to poslodavcima. Najveći problem im je nelojalna konkurencija. Zoran Bukilić iz agencije “Trenkvalder” kaže da agencije koje nisu nigde registrovane rade za tri-četiri odsto, čak i za dva odsto, a pružaju nekvalitetne usluge.

– Mislim da je tu najveći problem što se svi onda poistovećuju sa tim agencijama koje rade na taj način, a ne pružaju kvalitetne usluge – kaže Bukilić.

Takve agencije naplaćuju od poslodavaca i radnika, a zaposleni preko njih su obespravljeni i nezaštićeni, jer ta oblast nije precizno uređena zakonom, tvrde sindikalci. Veljko Mihajlović iz Samostalnog sindikata energetike kaže da se takvi zaposleni žale da imaju najniža prava, najniže zarade, čak ispod minimalne.

– Nemaju toplog obroka, regresa, prava na prevoz od radnog mesta – znači totalna neuređenost, radnici su totalno obespravljeni – navodi Mihajlović.

U Uniji poslodavaca slažu se da treba doneti novi zakon.

– Ništa neće tu škoditi da popravimo postojeći Zakon o radu kada je to agencijsko zapošljavanje u pitanju, da još neke stvari uredimo i nema tu nikakvih problema – tvrdi Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca Srbije.

Usvajanjem zakona neće više biti nerealnog snižavanja cene rada u borbi konkurencije, kažu u Ministarstvu rada.

– Možete da imate borbu stručnosti, pripremljenosti i borbu sa kvalitetom radnika koje ćete ponuditi i gde ćete se izboriti za svoj prostor kod nekog poslodavca, ali ne dampingom i ne tako što ćete uzimati novac od onoga ko radi – od radnika – kaže Aleksandar Vulin, ministar rada.

Jedan od ciljeva novog zakona jeste regulisanje tržišta, a to će omogućiti dosledna primena propisa i kažnjavanje onih koji ih ne budu poštovali.