Kakvo to svinjsko mesto zapravo šaljemo Rusima?!

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da trenutno nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju, već da će 10 narednih isporuka firme „Koteks" biti pod posebnim nadzorom.

U izveštaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, 23. juna ove godine, navodi se da je u pošiljci zamrznutog svinjskog mesa iz firme „Koteks” pronađena bakterija listerija.

Ljajić je novinarima u Beogradu rekao da poseban nadzor znači da će isporuke mesa firme „Koteks” biti podvrgnute bakteriološkoj kontroli.

– Ovo je poruka svim našim izvoznicima i proizvođačima da moraju da ispunjavaju sve standarde, ne samo bakteriooške i higijenske, sanitarne, već i sve druge, kako bi izvoz mesa na rusko tržište mogao nesmetano da se odvija – kazao je ministar.

On je dodao da Srbija ima veliku šansu da ostvari značajan prihod od izvoza na rusko tržište, jer postoji sve veće interesovanje domaćih proizvođača za proizvodnju i izvoz mesa na to tržište.

– Već su neki podneli zahteve da dobiju izvozne dozvole, pre svega za izvoz svinjskog mesa na rusko tržište, i mi ćemo nastojati da održimo i pospešimo ovaj nivo izvoza, što će omogućiti zemlji da značajno smanji spoljnotrgovinski deficit – objasnio je Ljajić.loading...