Kao u vicu: Ono kad Nemac kaže da su Srbi vredniji, ali…

Najveći problem nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji je srpska birokratija, izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Beogradu Martin Knap.

On je istakao da je premijer Aleksandar Vučić, tokom susreta sa nemačkim investitorima, odmah naložio rešavanje tih problema.

– Očekujemo dubinsku borbu protiv birokratije i njeno smanjivanje – rekao je Knap.

Naveo je da će Delegacija nemačke privrede u Srbiji pitati svoje članove da navedu koje su im konkretno procedure najteže i najveća prepreka u poslovanju, a odgovore će, kaže, sumirati i poslati Vladi Srbije. Knap očekuje da će to pomoći Vladi Srbije u borbi protiv birokratije.

Za sastanak nemačkih investitora sa premijerom Vučićem kaže da je bio prijateljski, konkretan, a teme su „gađale pravo u metu”. Podsetio je da se Vučić nekoliko puta ove godine sastajao sa nemačkim privrednicima i svaki put razgovor je bio i na temu problema nemačkih kompanija u Srbiji.

– Premijer je i sada našim članovima dao neka obećanja, i gotovo je odmah naredio da se krene u rešavanje pojedinih navedenih problema – rekao je Knap.

Predstavnik nemačke privrede u Beogradu nije želeo da komentariše predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, ali je istakao da je fiskalna stabilnost uvek dobra za poslovnu klimu.

– I sa te strane gledano, sve mere koje su preduzete kako bi se to postiglo su dobrodošle – rekao je Knap.

On je naveo da je Vlada Srbije i do sada preduzela neke osnovne korake, a to su, kako kaže, donošenje Zakona o radu, zatim o privatizaciji, stečaju…

– O ovim problemima se godinama razgovaralo, ali se ranije nije kretalo u njihovo rešavanje. Recimo, kada sam otišao iz Srbije 2005. godine, sve te teme su bile problematične, a kada sam se vratio 2013. ništa se nije promenilo. Ipak, u nekoliko godina unazad je bilo pomaka i poslovna zajednica to ceni. Nadam se da će se takve aktivnosti nastaviti i da će Srbija privući više stranih investitora – rekao je Knap.

Prema njegovim rečima, poslovna zajednica nema problem s porezima u Srbiji, ali ono što ne ide na ruku investitorima, jeste nestabilnost.

– Klima mora biti stabilna, da ne dolazimo u situaciju da ne znamo koje će mere biti na snazi sledeće godine. To je najstariji problem u Srbiji. Mora da se radi na stabilnosti, ući u borbu protiv biroktratije i u reformu sudstva – podvukao je.

Naveo je da to udruženje svake godine anketira članove, a kako kaže, njih 92 odsto tvrdi da bi ponovo investirali u Srbiju.

– Kao najbolje elemente vezano za poslovanje u Srbiji oni navode radnike, dok je kritika mahom na strani države, odnosno prevelike birokratije. Tu ima mesta za napredovanje – kazao je Knap.

Upitan da li je tačno kod nas uvreženo mišljenje da Nemci daleko više rade od Srba, odgovara da nije.

– Nemci možda čak i manje rade, ali su bolje organizovani – kaže Knap.loading...