KAŽU VAM DA NEMATE DOVOLJNO ISKUSTVA? “Naduvajte” svoj CV uz nekoliko PAMETNIH SAVETA!

posao
Pixabay.com

Svi početnici ali i kandidati koji tokom radne karijere nisu menjali mnogo radnih mesta suočavaju se sa problemom koji može nastati zbog nedovoljno ispunjene radne biografije.

 

Ovi saveti će vam pomoći da ostavite utisak kod poslodavca bez obzira na to kakva je vaša radna biografija.

Počnite sa listom

Kako počinjete sa malo toga u svom CV onda počnite sa spiskom svojih veština, talenata, dostignuća i nagrada. Nemojte da brinete što ovo nije klasičan format pisanja CV o tome ćete brinuti kasnije. Prvo dobro razmislite o svim vašim dostignućima, velikim i malim. Čak i mali uspesi mogu da vam donesu posao ili stažiranje. Ukoliko pak započinjete novu karijeru, onda razmislite o svemu što ste naučili na prošlim poslovima.

Umete da budete vođa projekta, znate da se borite sa rokovima ili ste dobri da organizujete ljude. Čak i znanje pisanja službene dokumentacije je velika stvar. Ne budite stidljivi sa svojom listom. A i veliki spisak dostignuća i znanja će vas definitivno izdvojiti iz mase. Nakon toga, pročitajte spisak ponovo i obrišite one kliše fraze i rečenice koje stoje u svakom CV.

Nabrojite sva iskustva i dostignuća

Ukoliko su vam sva iskustva i dostignuća u CV povezana za posao to je skroz u redu. Ali nemojte da zaboravite da nabrojite vredna dostignuća i iskustva koja ste doživeli iako to možda ne deluje previše povezano sa poslom za koji konkurišete.

Ukoliko imate i druga važna iskustva, ali mislite da se ne uklapaju sa vašim profesionalnim uspesima, nemojte da ih izostavite. To je vredno i može da bude baš ono što će vas izdvojiti od svih ostalih kandidata.

Nabavite odlične preporuke

Preporuke treba da pričaju o kvalitetu vašeg rada i vašem karakteru. Nikada ne treba da piše ništa loše o vama u njima, mada treba da budu iskrene. Nabavite dobre preporuke koje ćete moći da koristite bilo kad u životu.

Zamolite profesore koji poznaju vaš rad da ih napišu, nastavnike koji znaju vašu radnu ektiku, bivše kolege, pa čak i prijatelje koji mogu da ispričaju koliko ste odlična osoba. Uvek treba da ostanete u kontaktu sa osoba koje su vam napisale preporuke.

Nek ne bude duže nego što treba

Ovo je zamka u koji se hvataju oni koji se boje da imaju premalu biografiju – naprave je predugačkom. Napravili ste spisak dostignuća, iskustava, volonterskog rada – a sada ostavite na tome i počnite da radite na formatu za CV. Ne morate da forsirate da sve bude na jednoj strani, ali ne stavljajte podatke o kursevima koje ste polagali na fakultetu, ni prosek koji ste imali. Ako je taj podatak bitan, to će vam i reći.