KINA ZABRANILA KRIPTOVALUTE: Zašto su se odlučili na radikalan potez?

Kineska udruženja za onlajn finansije, Kinesko udruženje banaka i Udruženje za plaćanje zabranili su pružanje usluga povezanih sa kriptovalutama, preneo je portal "Enterprener".

Pixabay.com

Zabrana se odnosi i na rad sa kompanijama koje posluju u oblasti kriptovlauta. Potez je usledio posle višestrukih pokušaja Kine da reguliše aktivnosti na tržištu digitalnih valuta.

– U poslednje vreme su skočile cene kriptovaluta, pa su strmoglavo pale. Poraslo je i spekulativno trgovanje kriptovalutama, koje ozbiljno narušava sigurnost imovine ljudi i remeti normalan ekonomski i finansijski poredak – navodi se u zajedničkom saopštenju tih organizacija.

Kineskim bankama i internet kompanijama za plaćanje naloženo je da obustave sve aktivnosti otvaranja računa, registracije novih korisnika, trgovine i osiguranja. Takođe, ni institucije ne mogu da pružaju usluge razmene kriptovaluta sa kineskom valutom juan, kao i sa drugim stranim valutama.

Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja finansijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.

Evropska investiciona banka nedavno je najavila da će početi da koristi svoju kriptovalutu Etereum, koja će biti dostupna u obveznicmama vrednim 100 miliona evra.