Čvrsto ih se pridržavajte:

Nikad ne treba odustajati. Čak i ako na 300 molbi dobijete odgovor “ne”, jer to je jedini način dobijanja posla. Traženju posla se treba ozbiljno posvetiti, pa kada je nečije radno vreme osam sati, vi sedite i tražite aktivno posao osam sati.

Koristite sve izvore informacija o slobodnim radnim mestima – od medija, internet portala, oglasa i proširite mrežu kontakata. Pratite informacije na službenim stranicama kompanije koja vas zanima, baš kao i vesti i novitete iz vašeg sektora. Svakako se dobro raspitajte o kompaniji koja raspisuje konkurs i naučite nešto o njoj. Osim zvaničnih prijava za posao sa punim radnim vremenom, honorani poslovi su takođe veoma dobar način da ostvarite poslove kontakte i steknete neko radno iskustvo, pa ih zbog toga nemojte kategorički odbijati kao oblik ulaganja u budućnost. Koristite sve izvore infomracije koji su vam dostpuni.

Dobro napisana biografija i motivaciono pismo su prvi kontakt koji imate sa budućim poslodavcem, pa je poželjno da se tome takođe posvetite. Nije dovoljno samo napisati spisak poslova koje ste radili sa ličnim informacijama, morate da se potrudite da prezentujete sebe i vaše afinitete na što bolji mogući način jer je to ono što može da ima odlučujuću ulogu. Menadžeri koji čitaju prijave za posao često se žale na to kako ljudi ne znaju da napišu svoju biografiju. Oni čak u prvih nekoliko rečenica mogu da shvate da li osoba ima potencijala za to radon mesto ili ne.

Obavestite ljude u vašoj okolini da tražite posao i ne ustručavajte se da pitate za pomoć. Korisno je da budete u kontaktu sa kolegama iz vašeg sektora.

Kako vas poslodavac ne bi iznenadio, možete da osmislite dvominutnu prezentaciju o tome šta znate, pa dobro uvežbajte ono što ćete u nekoliko minuta o sebi. Nikako to nemojte da prepustite trenutnoj inspiraciji i neka vas ne opterećuje ukoliko nemate završen fakukltet jer često poslodavac želi ljude koji znaju da rade svoj posao.loading...