KOLIKA SU VAŠA PRIMANJA? Evo koliko novca je potrebno za opremanje đaka prvaka

Škola
Pixabay.com

Kako se septembar približava, rastu tenzije i strahovi kod roditelja i đaka. Posle više od dva meseca odmora, zabave i druženja, vreme je za nove školske obaveze. Početak nove godine za osnovce donosi veliki udar na kućni budžet, pogotovo ako imate đaka prvaka. Za opremanje malog školarca potrebna je cela jedna prosečna plata.

 

Dok se mališani raduju što će uskoro upoznati nove drugare i naučiti nove i zanimljive stvari, roditelji sa druge strane strepe kako da svojim najdražima omoguće sve što im je potrebno za 1. septembar.

Školski pribor, udžbenici, ranac, jesenja garderoba… čini se da spisku potrebnih stvari nema kraja.

Koliko zapravo košta polazak u prvi razred, najbolje znaju roditelji đaka prvaka.

Kao i svaki roditelj, želite da svom detetu pružite sve što mu je potrebno, ali to nekada nije moguće. Stariji đaci mogu nešto da uzmu od prethodnih godina, ali prvaku sve treba. Ovih dana smo išli po školski pribor i skoro sve smo kupili u velikim marketima gde su cene niže nego u knjižarama – kaže za Dnevno.rs Maja B. iz Beograda, majka sedmogodišnjeg Jovana.

Rančevi, sveske, pernice, lenjiri, flomasteri, bojice, blokovi, olovke… samo su deo onoga što je potrebno svakom prvaku i za koje roditelji treba da izdvoje nekoliko hiljada dinara. Ako na to još dodate jesenju garderobu i obuću, cifra dostigne i vrtoglavih 30.000 do 40.000 dinara.

Cene variraju od radnje do radnje i zavise od kvaliteta. Sve što je potrebno za polazak u školu može se naći u knjižarama, marketima i buticima, ali i u kineskim radnjama.

Kako ističe naša sagovornica, oni su samo zaškolski pribor potrošili više od 100 evra.Ranac su platili 4.000 dinara, sveske su kupovali za 20, dok su za pernicu dali oko 1.000. Kako je rekla, još oko 200 evra potrošili su na jaknu, patike i garderobu.

– Ono što je najgore jeste da sigurno nismo sve nabavili. Tek kada počne školska godina, videćemo šta nam nedostaje. Ipak naš sin kreće u prvi razred, pa smo hteli da ima kvalitetne stvari, a to sve košta – ističe majka Maja.

Tako se rančevi mogu kupiti od 1.500 do čak 10.000 dinara, sveske su od 15 do 90, pernice od 200 do 1.500, flomasteri od 150 do 300 dinara.

 

Za vodene i drvene bojice treba izdvojiti 150 do 400 dinara, lenjiri se kreću do 250 dinara, vežbanke oko 60, a blokovi od 60 do 100 dinara.

Pored školskog pribora, novac je potreban i za jesenju garderobu i obuću.

Tako za jaknu treba izdvojiti od 1.500 do 8.000, farmerice su od 1.000 dinara, majice od 500 pa naviše, dok za dukserice treba minimum 1.000 dinara. Patike se mogu naći za 2.000, dok su cipele nešto skuplje.

Kad se sve sabere, cela jedna prosečna plata je potrebna kako bi se osnovcu pružile kvalitetne stvari.

Oni koji su rešili da nabavku ostave za poslednji čas, mogu da nalete na određena sniženja, što je veliko olakšanje za kućni budžet.