KOLIKI JE STANDARD EVROPE U POREĐENJU SA SRBIJOM? Mapa otkriva koliko smo zaista SIROMAŠNI

mapa
jakubmarian.com

Ako razmatrate preseljenje u drugu državu, bilo zbog posla, studiranja, penzije ili samo zato što vam se ta zemlja sviđa trebalo bi da budete svesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj zemlji.

 

Ako se preselite u inostranstvo kako biste studirali ili uživali u penziji verovatno imate konstantan izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju sve što treba da znate jeste koliko je zemlja u koju odlazite skuplja ili jeftinija u poređenju sa vašom državom. I upravo to pokazuje prva mapa koju je uradio češki lingvista i matematičar Jakub Marian.

Kako razumeti mapu? Zamislite da trenutno živite u Nemačkoj (čiji je indeks 100) i da trošite 2.000 evra mesečno. Ako se preselite pak u Norvešku (index 153), moraćete da potrošite 53% više, dok bi u Moldaviji sa indeksom 37 morali da potrošite samo 740 evra mesečno.

Gde je tu Srbija? Sa indeksom 45 Srbija je jedna od „jeftinijih zemalja“ za koju vam je potrebno 900 evra mesečno za osnovne životne troškove.

Ako se pak, preselite u drugu državu u nameri da se tamo zaposlite, prva mapa više ne vredi jer je cena rada glavna stvar koja se menja i od toga zavise vaša buduća primanja.

Problem su ipak i drugi troškovi koje treba da pokrijete od plate koju primate u toj zemlji. Na primer, ako svakog meseca u Nemačkoj potrošite 2.000 evra i preselite se u Bugarsku, tamo biste morali da trošite samo 1.000 evra na iste namirnice. Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2.600 evra, dok je prosečna plata u Bugarskoj oko 400 evra – skoro šest i po puta manja nego u Nemačkoj zbog čega prosečan Bugarin ne može sebi priuštiti trošak od 1.000 evra mesečno.

Kako razumeti mapu? Ovde brojke zapravo nemaju konkretan značaj već više služe kao pokazatelj razlike između kupovne moći zemalja u Evropi koje mogu da pokriju osnovne troškove od plate koju mesečno zarađuju. Kao primer je uzeta Poljska sa indeksom 100 koji se smatra normalnim.

Gde je tu Srbija? Ispod proseka sa indeksom 61 što znači da prosečan Srbin može da pokrije jedva više od pola mesečenih troškova od jedne plate.

Celu mapu pogledajte OVDE.