KOMŠIJA VAM JE DUŽAN? Ovo je najlakši način da dođete do svog novca!

Posao
Pixabay.com

Najkraći i najlakši put da građani i preduzeća naplate svoja potraživanja jeste angažovanje legalnih uterivača dugova. Pored tužakanja sudu, moguće je i prodati dug firmi ovlašćenoj za to.

 

Najkraći i najlakši put da građani i firme naplate dugovanja od komšije, rođaka, poslodavca, države jeste angažovanje privatnih izvršitelja. Jedina nepovoljnost je da u to mora da se uloži određeni novac na ime troškova, ali i to se vraća kad se naplati dug.

Mnogi građani nemaju mnogo reči hvale za izvršitelje, jer im kroz blokadu plate ili penzije naplaćuju ono što duguju, ali treba da znaju da iste te izvršitelje mogu da iskoriste da naplate svoja potraživanja, ako imaju sudsku presudu.

U Komori izvršitelja kažu da su sudski izvršitelji jeftiniji od njih, ali i neuspešniji. Za naplatu duga od 100.000 dinara preko privatnih izvršitelja građanin mora da izdvoji oko 7.000 dinara. Svetlana Manić, zamenik predsednika komore, navodi da građani preko njih uspevaju da naplate potraživanja i da su rokovi naplate sa oko dve godine smanjeni na dva do šest meseci.

– Sa sudskom presudom možete naplatiti dug preko sudskog ili privatnog izvršitelja. Treće rešenje je da sam dužnik plati ono što je sud odredio – ističe ona.

Izvršitelji su od male koristi privredi, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku jer je veoma teško doći do sudske presude. Takse za suđenje su visoke, sve traje dugo, a i ako pobedite, firma nema ništa u svom vlasništvu, pa izvršitelj nema od čega da obavi izvršenje.

– Uzrok gašenja 10 do 12 odsto registrovanih firmi godišnje je dobrim delom u tome što ne mogu da naplate prodatu robu. Samo velike firme se odlučuju da potraže pravdu na sudu, neke prodaju potraživanje faktoring agencijama za određeni procenat, ostali moljakaju, pa dobijaju nešto na kašičicu. Na kraju, da se malo našalim, privredniku dođe da uzme motku i krene da naplati dug – kaže on.

KO GRAĐANIMA DUGUJE

– komšije, rođaci, majstori na ime naknade štete (pozajmica, loši radovi, kapara za stan)
– privatni poslodavci (plate, regres, topli obrok)
– državne firme (plate, regres, topli obrok)

KO DUGUJE PRIVATNIM FIRMAMA

– republička i lokalna javna preduzeća
– druge privatne firme
– država (PDV)loading...