KONKURS TRAJE DO VEČERAS: Država vam omogućava da se školujete i zaradite platu od 100.000 DINARA!

Laptop telefon
Pixabay.com

Konkurs za prekvalifikacije u IT sektor zatvara se danas u 23 sata, a do sada se prijavilo više od 9.500 građana, saopštavaju iz Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu.

 

Za program, u okviru koga će do kraja godine 900 polaznika širom Srbije na sveobuhvatan način biti obučeno za rad u najbrže rastućoj industriji u Srbiji, do sada se prijavilo više od 9.500 kandidata.

Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa minimum srednjom stručnom spremom, bez obzira na to da li su zaposleni ili ne.

U prvoj pilot fazi do sada je prekvalifikovano prvih 94 građana. Više od 70 odsto njih već je učestvovalo u stručnim praksama u IT kompanijama, sa ozbiljnom perspektivom da se zaposle, dok se preko 10 njih već zaposlilo.

Program je pokrenut na predlog Saveta ministara kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić. Kreiran je nakon sveobuhvatnog istraživanja koje je pokazalo da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.

Već sada je postigao odlične rezultate i pokazao se kao efikasan alat u smanjenju nezaposlenosti i povećanju kompetencija u IT sektoru, kojem u ovom času nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka. Prijavljivanje je jednostavno, preko veb sajta www.itobuke.rs, i traje svega nekoliko minuta.