Gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji nastavlja sa kontinuiranim padom koji traje već više nedelja. Tako su u proteklih sedam dana benzin i dizel u proseku, na našim pumpama, pojeftinili za četrdesetak para po litru. Najviše su se obradovali vozači koji za pogon koriste TNG, jer je popularni auto-plin pojeftinio skoro jedan dinar.

 

Tako se juče benzin prodavao u proseku za 142,77 dinara za litar, dizel za 147,49 a TNG za 74,25 dinara po litru. I dalje su cene veoma različite i na pumpama istih kompanija. Po pravilu su najskuplje one duž auto-puteva i na frenkventnim pravcima.

Većih promena nema ni kada su cene goriva u regionu u pitanju. Naša redovna analiza pokazuje da su uprkos rastu cena barela sirove nafte protekle sedmice cene derivata i dalje u padu, kažu za “Novosti” u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

Prosečna cena benzina u 11 zemalja regiona čije tržište obrađuje UNKS je 1,14 evra po litru. Srbija se nalazi u sredini te liste sa prosečnih 1,18 evra za litar benzina. Najskuplji benzin se toči u Grčkoj 1,52 evra za litar, a najeftiniji u BiH – 0,91 evro za litar.

Prosečna cena dizela u regionu je 1,06 evra za litar. Srbija se na ovoj listi nalazi na visokom, trećem mestu sa cenom od 1,22 evra za litar. Od nas su skuplji samo Albanija (1,27) i Grčka (1,26). Jeftiniji dizel od srpskih vozača toče Hrvati (1,11), Slovenci (1,11), Mađari (1,08)… Najjeftiniji dizel se sipa u Makedoniji – 0,75 evra za litar.loading...