KOŠTA SAMO 1 EVRO: Kupac kuće na prelepom ostrvu dobija 25 000 evra za renoviranje

Želite da živite u slikovitom srednjovekovnom selu na Siciliji, smeštenom usred planinskog nacionalnog parka? Prilika za to nikad nije bila bliže.

Pixabay.com

Mestašce Troina pridružilo se projektu u kom se slabije naseljena mesta popunjavaju stanovništvom prodajom nekretnina za jedan evro, što je već isproban recept u više gradova tokom poslednje dve godine.

Pritom je jedan evro početna cena na aukciji, a zainteresovani daju svoje ponude među kojima se bira ona najbolja.

Ipak, Troina je otišla korak dalje.

Dok je u dosadašnjim ponudama uslov za kupovinu nekretnine za jedan evro bio da se nekretnina (a većina je u dotrajalom stanju) obnovi o svom trošku, u Troini su odlučili da preuzmu na sebe i deo troška renoviranja.

Gradsko veće platiće ukupno 25.000 evra kupcima napuštenih kuća, od čega je 15.000 za renovaciju i 10.000 za energetsku obnovu. Novi stanovnici Troine pritom neće morati da plaćaju gradski porez i porez na nekretninu tokom prve tri godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Stoga ne čudi da je najava prodaje kuća po niskoj ceni i pokrivanje dela troška renovacije izazvala veliko interesovanje. Oko 30 kuća biće stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinak.

Kupci moraju da plate depozit od 5.000 evra, kojim dokazuju ozbiljnost svoje ponude, ali on im se vraća nakon što završe renovaciju. Imaju dve godine da započnu radove, a u roku od tri godine od kupovine sve mora sve biti završeno.