ISPOVEST: Sa 53 godine ostala sam bez posla, pa pokrenula najoriginalniji biznis u Beogradu!

Kupa se pas
Privatna arhiva

U blizini jedne od najdužih beogradskih ulica, Vojvode Stepe, ušuškana je prava mala oaza za pse. Smeštena je u Vitanovačkoj ulici broj 1, a kućni ljubimci iz nje izlaze mirisniji nego ikad. Marina Kursulić vlasnica je lokala „Kupa se pas” gde mušterije samouslužno peru svoje čupave drugare.

  

Ona je sa 53 godine postala ”mladi” preduzetnik pošto je posle 27 godina u firmi u kojoj je radila proglašena viškom. Nešto je morala da uradi.

Nisam očekivala da ću mojim godinama naći posao bilo gde. Imala sam želju da krenem samostalno da se bavim nečim i sav novac od otpremnine sam uložila u lokal i mašinu. I dan-danas imam veliku bojazan, dosta sam rizikovala, ali to mi je bila jedina opcija za kakvu-takvu zaradu. Novac se lako potroši – počela je priču Marina Kursulić za Dnevno.rs.

U oktobru prošle godine osmelila sam se da otvorim ovu radnjicu, a svideo mi se koncept po kome sâm vlasnik kupa svog kućnog ljubimca. Ja sam sve vreme prisutna i pomažem mušterijama – dodala je vlasnica lokala „Kupa se pas”.

 

Marina voli da kaže da je u pitanju kupanje bez stresa, tj. i vlasnik i ljubimac se osećaju prijatnije.

Interes vlasnika je da svog psa ne kupa u svom kupatilu i u svojoj kadi, a interes ljubimca je da to kupanje obavlja onaj kome najviše veruje. Kuče napravi haos, počev od kupatila, pa do svih ostalih prostorija. I sama sam vlasnica ljubimca i svesna sam koliki je problem kupati ga u kućnim uslovima, a zbog održavanja higijene i zdravlja životinje to je neophodno činiti – rekla je naša sagovornica.

Ovakav koncept započet je u Australiji pre sedam godina i vrlo brzo proširio se po Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Naša sagovrnica nam je rekla da ovakva radnja u našoj zemlji postoji još jedino u Novom Sadu.

 

Ljudi imaju blagi strah od mašina, što je donekle i normalno. Ali, trebalo bi da shvate da je u pitanju vrlo jednostavna i bezazlena stvar.

Mašina radi po principu uslužnih auto-perionica. Poseduje kadu sa gumenom podlogom, što je važno da se pas ne kliza prilikom pranja i da nema mogućnost da iskoči. Najbolje je koristiti vodu temperature od 31C, a postoje opcije da se ljubimci kupaju šamponom, sredstvom protiv buva i krpelja, regeneratorom za sjaj i mekoću dlake, a tu je i fen. Ako vlasnik poželi, omogućeno mu je i da sâm dezinfikuje kadu, ali za to nema potrebe jer je sve besprekorno čisto – kaže Marina.

Prema njenom iskustvu, prosečno kupanje traje deset minuta, a cena usluge retko prelazi 500 dinara. To zavisi od rase i veličine psa, ali i opcija koju vlasnik odabere.

Najduže kupanje je trajalo 20 minuta jer je u pitanju bio bernandinac. Recimo, na Zapadu kupanje je automatski podešeno da ne traje kraće od deset minuta. Ja nikog nisam želela da uslovljavam da toliko zadrži psa u kadi, pa tako može čak i minut da iskoristi ako poželi samo šapice da mu opere. Jedan minut kupanja košta 50 dinara i u proseku vlasnici potroše petsto dinara za kupanje ljubimca. Ali, to je efektivi utrošak vremena, ne računaju se pauze, a svaki pas u kadi provede i duže od plaćenog vremena – objasnila nam je Marina.

 

Da bi se svaki vlasnik vratio u njen lokal ona koristi isključivo njene stvari. Dakle, mušterije ništa osim ljubimca ne nose u njenu radnju.

Koristimo naše peškire i brzoupijajuće krpe da bismo skratili period sušenja, a kozmetika koju koristimo je vrhunskog kvaliteta. Svi korisnici ove vrste usluge su prezadovoljni i ne postoji nijedan negativan komentar. Jedini problem je taj što je ovakav koncept našim građanima u potpunosti nepoznat. Čak ni razne odgajivačnice pasa i veterinari nisu čuli za ovako nešto. Samo oni koji imaju kućnog ljubimca znaju koliko ovo pomaže – rekla je ona.

Vlasnici pasa trebalo bi redovno da kupaju svoje četvoronožne drugare.

Preporuka veterinara je da se pas kupa na svakih mesec i po, do dva. U Beogradu je vazduh zagađeniji, dlaka poprima sav prestonički smog i preporučljivo je voditi računa o tome prevashodno zbog zdravlja – objašnjava ova ”mlada preduzetnica”.

Nijedan pas isprva nije oduševljen kupanjem i skoro svaki doživi blagi stres.

Do sada se samo jedan labrador sve vreme smeškao dok se brčkao i u suštini je ta rasa najmanje problematična. Iz ličnog primera tvrdim da pas treba da se navikne na kupanje dok je još jako malo, sa šest meseci. Posle toga sve bude lakše – zaključila je Marina Kursulić u razgovoru za portal Dnevno.rs.