Kupite stan u Grčkoj za 600 evra po kvadratu

More Plaža Grčka
Pixabay.com

Srbi su već manje više stalni kupci na egejskom primorju, a agenti za promet nekretnina tvrde da godišnje oko 200 naših građana kupi sebi nekretninu u Grčkoj.

 

Pre svega se interesuju za Solun i deo oko Soluna i Halkidikija, uz objašnjenje da do tog dela Grčke najlakše mogu doći autom. Evo malog pregleda tržišta.

Šta ima na prodaju?

U samom centru Soluna, možete naći stanove u dobrom stanju za oko 600 evra po kvadratu. Ako ste spremni da pristanete na prizemlje ili čak suteren, cena će biti tri puta niža – oko 200 evra po kvadratu.

Stanje je u proseku takvo da za oko 20-30.000 evra možete sebi u proseku kupiti sasvim pristojan stan od oko 30-ak kvadrata u Grčkoj. Ako ste se uhvatili baš za onih 10.000 evra s početka teksta i to je moguće, ali za taj novac u ponudi su mahom garsonjere u suterenu.

Trenutno je u ponudi nekoliko desetina stanova na prodaju u Grčkoj, a najviše oglasa se odnosi na nekretnine u Solunu, ali ima i stanova na primorju. Recimo, na Halkidikiju je u ponudi stan od 37 kvadrata, jednosoban, po ceni od 25.000 evra.

Stan od 62 kvadrata u mestu Agia Triada može da se pazari za oko 49.500 evra. Ili na Makrigialosu na 15 minuta od mora, stan od 27 kvadrata može da se kupi za 17.000 evra.

Propratni troškovi, procedure i papiri

Šta god da odlučite, vodite računa i o pravilima, koja su ipak pravila druge države. Oni koji su već prošli kroz ovu avanturu tvrde da je bolje raditi sa agentima, jer se može desiti da propratni troškovi za nekretninu slične kvadrature iznose od 2.000 do 5.000 evra.

Procenitelj u proseku košta oko 70 evra, a advokat oko 500. Ne zaboravite da morate angažovati i prevodioca zbog ugovora, što je još oko 100 evra.

Kad je sve gotovo u Halkidikiju bi trebalo oko desetak dana da kupljenu nekretninu uknjižite, ali se i ta procedura razlikuje od mesta do mesta, pa negde može da potraje mesec dana ili duže, a košta oko 0,6 odsto vrednosti nekretnine.

Recimo da ste kupili stan koji košta 30.000 evra i ima 40 kvadrata prostora, evo šta još morate da planirate pre nego što možete da podvučete crtu i dobijete konačnu cenu.

Koštaće vas porez na prenos imovine oko 900 evra, a isto toliko košta i usluga notara. Za prevodioca još 100 evra, za knjiženje 180, a agenciju još 1.000. Sledi i trošak za priključak vode i struje što je oko 250 evra, i porez na imovinu je oko 120 evra. Za ovu nekreninu iz primera, potrebno vam je dodatnih gotovo 4.000 evra.

Stan u Grčkoj može i na kredit

Iako ste državljanin Srbije, banke kod nas odobravaju kredite za kupovinu stanova u Grčkoj. Oni nisu jednako povoljni kao oni kad kupujete nekretninu u Srbiji, ali se kamata u proseku kreće oko sedam odsto. To je pre svega zato što Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ne osigurava pozajmice za kupovinu u inostranstvu. Takođe, u tom slučaju banke insistiraju da hipoteka bude na nekretnini u Srbiji. Zanimljivo je da stan na kojem bi bila hipoteka, mahom ne mora da bude uknjižen, odnosno izgrađen, a hipoteka može biti stavljena i na građevinsko zemljište ili zemljište sa građevinskom dozvolom, ukoliko je njegova vrednost duplo veća od iznosa kredita.

Ako biste pazarili stan na kredit, na primeru bi izgledao ovako: za stan od oko 50 kvadrata na poluostrvu Kasandra, od 30.000 evra, uz rok otplate od 30 godina, klijent bi mesečno za ratu morao da odvaja 187 evra. Efektivna kamata na te pozajmice je 7,1 odsto, budući da nema osiguranja kod NKOSK, a period otplate može da bude najmanje pet, a najviše 30 godina. Uslov je da nekretnina na kojoj će biti hipoteka bude na teritoriji Srbije i da je vrednija od stana koji klijent kupuje kreditom u Grčkoj za 43 odsto ako klijent nema učešće i 33 odsto veća ako ga ima.