KURŠUMLIJA IMA ŠTA DA PONUDI: Mladi sve više ostaju na selu a evo i zašto

traktor
pixabay.com

Ove godine za razvoj poljoprivredne proizvodnje opština Kuršumlija je izdvojila 20 miliona dinara. Stručni saradnik za poljoprivredu u toj opštini, Jovica Đinović, rekao je da se svake godine izdvaja sve više sredstava za poljoprivredu. Razlog za to je povećanje površina pod zasadima voća i povrća, a najviše jagodičastog voća.

 

On je dodao i da je jagodičasto voće najviše zasađeno u dolinama reka Toplice i Kosanice. U proteklih nekoliko godina kupina je zasađena na preko 500 hektara, dok je pod zasadima malina površina skoro četiri puta veća. Sada je ta opština po proizvodnji, kvalitetu i količini kupine i maline u samom republičkom vrhu. 

Izdvajanjem bespovratnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju podstiču se mladi ljudi da se vrate na selo i da se bave poljoprivredom. Na taj način bi mogla da ožive napuštena sela– rekao je predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić.

Vidić ističe da je rezultat koji je postignut u poslednjih 5 godina bio i više nego zadovoljavajuć. Nekoliko sela je potpuno oživelo. Mladi su počeli da se vraćaju u sela, da podižu plantaže i da sebi obezbeđuju veoma pristojan život. To je još jedan razlog zbog čega svake godine ta opština povećava finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede. loading...