LEPE VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE: Srbija u 2016. izvezla 2.145 tona meda

med
Pixabay.com

Srpski pčelari su u 2016. godini izvezli 2.145 tona meda, najviše u Italiju, Norvešku, Crnu Goru, Nemačku i Austriju.

 

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 2.145 tona meda ukupne vrednosti 8,53 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, uprkos tome što 2016. godina nije bila najbolja za proizvodnju meda, na šta su umnogome uticali loši vremenski uslovi i kiša u periodu cvetanja bagrema, pčelari su zadovoljni postignutim izvoznim rezultatima.

Med velika izvozna šansa 

U saopštenju PKS se dodaje da je najviše meda izvezeno na tržište: Italije, Norveške, Crne Gore, Nemačke i Austrije. Med je, kako navode, velika izvozna šansa Srbije, jer je cela zemlja pogodna za razvoj pčelarstva. Osim od proizvodnje meda naši pčelari veliku dobit mogu da ostvare i od usluga oprašivanja biljnih kultura. Dosadašnja istraživanja sprovedena u svetu potvrdila su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinosi povećavaju od 60% do čak 100%.

Veliko interesovanje povećava broj košnica
Da je pčelarstvo poljoprivredna grana u ekspanziji u Srbiji potvrđuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku. Oni tvrde da je 2015. godine u našoj zemlji bilo 792.000 košnica, što je za 17% više nego u 2014. Optimistična je i činjenica da se iz godine u godinu sve više ljudi bavi pčelarstvom, pa se može očekivati da se i broj košnica u Srbiji poveća.