LEPE VESTI IZ SRPSKE EKONOMIJE: Nemačka uvozi tramvaje, ni manje ni više, iz KRAGUJEVCA

Kompanija Siemens će od februara 2020. u dva fabrička pogona proizvoditi tramvaje brenda Avenio.

Tramvaj Španac
Printscreen/Youtube

To je za RTK izjavio generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji, Udo Ajhlinger.

Dodaje i da su prvi tramvaji već kupljeni za nemački grad Bremen.

Generalni direktor Siemens-a u Srbiji, Udo Ajhlinger rekao je da će izgradnja proizvodnih hala biti završena u narednih petnaestak dana, nakog čega počinju obuke za zaposlene, prenosi portal KG info.

Naglašava da fabrika Milanović inženjering, koju je Siemens kupio, proizvodi komponente za šinsku industriju, a da se od 2020. očekuje početak proizvodnje finalnog proizvoda.

Tvrdi i da su za proizvodnju tramvaja brenda Avenio neophodni kvalifikovani radnici, a pre svega mladi i obrazovani inženjeri.

– Mislim da se cela slika radnog angažovanja novih generacija drastično promenila. Danas zapošljavamo potpuno drugačije generacije nego, na primer, pre 20 godina. Smatram da je okruženje ovde u Kragujevcu posebno dobro, da se temeljno započne i nastavi karijera u inženjerskoj industriji. Imamo sjajne inženjere, imamo dobru saradnju sa univerziteta, veoma blisku vezu sa fakultetima, pa ako ste željni da započnete karijeru ovo je najbolje mesto na kome možete biti – izjavio je za RTK Udo Ajhlinger.

Stav direktora Siemens-a u Srbiji dele i zaposleni u kragujevačkoj fabrici. Mladi inženjeri koji rade u kompaniji Siemens Mobility u Kragujevcu kažu da se obe kompanije – i Siemens i Milanović rapidno razvijaju i da je saradnja inženjera neophodna.

Ulaganje u mlade kadrove, pored savremene tehnologije zajednički je prioritet Siemens-a i kompanije Milanović industries group. Zato je osnovan poseban edukativni centar u kome se mladi inženjeri dodatno obučavaju za tehnološki zahtevne proizvodne procese.

200 inženjera, koji su trenutni potencijal kompanija Siemens i Milanović industries group, je ogromna snaga ovih dveju kompanija i uopšte MIND parka i regiona. Mi svakodnevno radimo na pronalaženju novih mladih kadrova i na obuci tih ljudi. S tim u vezi smo osnovali Milanović education centar, koji se bavi obukama, pre svega, u oblasti proizvodnje – rekao je za RTK, izvršni direktor MIND parka, Darko Đorić.

Do sada je u MIND parku obučeno više od 60 zaposlenih u proizvodnji. Ideja čelnika MIND parka je da ne rade jednostavne obuke, već zahtevne, u skladu sa tehnologijom kojom se svakodnevno bave, uz napomenu da konstantno rade na unapređenju znanja, osvajanju novih tehnologija i razvoju novih proizvoda.