LEPE VESTI ZA REDOVNE PLATIŠE: Popust za plaćanje struje važi do kraja februara

Bandera
Freeimages.com

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da će građani koji redovno plaćaju račune za struju do 29. februara moći da ostvare pravo popusta od pet odsto.

 

Kako je agenciji Beta rečeno u EPS-u, rok za ostvarivanje prava popusta od pet odsto za redovno plaćanje je pomeren do kraja februara, zbog kašnjenja dostavljana računa za električnu energiju utrošenu u januaru.

U EPS-u su naglasili da su računi za struju utrošenu u januaru kasnili zbog zakonskog usklađivanja obračuna naknade za korišćenje obnovljivih izvora energije i zbog priprema za obračun TV takse.

Taksa za TV pretplatu je 150 dinara, a naknada za korišćenje obnovljivih izvora energije iznosi 0,0093 dinara po utrošenom kilovat-satu.

Na novom računu za struju, taksa za TV pretplatu zajedno sa zaduženjem za obračunski period se vodi kao ukupno zaduženje za obračunski period,  kazali su u EPS-u, ali nisu pojasnili da li to znači da će EPS onome ko neplati tih 150 dinara takse, to zaračunati kao dugovanje za struju, kako pišu mediji.

OVAKO izgledaju NOVI računi za STRUJU sa TAKSOM ZA JAVNI SERVIS (FOTO)

U Zakonu o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je navedeno da taksu za javni medijski servis naplaćuje EPS objedinjeno i istovremeno sa naplatom isporučene električne energije preko računa i taksa je obavezan deo mesečnog računa za struju.

U tom zakonu je navedeno da EPS mora da mesečno fakturisani iznos takse da uplaćuje na račun Radio televizije Srbije i Vojvodine (RTS i RTV) najkasnije do 15. u mesecu, a EPS-u na ime obavljanja fakturisanja i naplate takse, RTS i RTV plaćaju mesečnu nadoknadu od tri odsto od iznosa prenetih sredstava RTS-u i RTV-u po osnovu takse.