Lista srama: Ovi poslodavci ne plaćaju svoje radnike (FOTO)

Poreska uprava Hrvatske objavila je danas takozvanu listu srama poslodavaca - popis preduzeća koja nisu isplatila plate svojim radnicima.

Na popisu se nalazi više od 7.000 poslodavaca koji u prvih pet meseci ove godine nisu isplatili plate. Popis sadrži ime i prezime ili naziv poslodavca (zavisno od toga da li se radi o fizičkim ili pravnim osobama), godinu rođenja fizičke osobe poslodavca, mesto prebivališta ili boravišta fizičke osobe ili sedišta pravne osobe poslodavca i broj radnika koji u prvoj polovini ove godine nisu dobili barem tri uzastopne plate.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je resorni ministar Boris Lalovac dao nalog  Poreskoj upravi da u saradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice vezane uz neisplate plata radnicima, da bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu. Uz to će se proveriti i da li su učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novaca i sticanja imovinske koristi. Lista ne sadrži podatke o svim poreznim obaveznicima, pa su radnici koji ne primaju plate ili nisu primili zaostale plate pozvani da to jave na besplatni telefon Poreske uprave 0800 49 49. Prema nekim procenama, u Hrvatskoj oko 55.000 radnika tri meseca nije primilo platu.

Foto: Index.hr/printscreen

Prema listi, najgore su prošli radnici zagrebačkog Tempo – inženjeringa, prenosi Index.hr. U ovoj firmi čak 240 radnika nije dobilo plate za prvih pet meseci ove godine.

Foto: Index.hr/printscreen

Na drugom mestu je firma Elkom iz Ivanečnog Naselja, koja platu nije dala 231 radniku. Sledi Finvest corp iz Čabra, koji nije isplatio 222 radnika, dok 213 radnika zagrebačka firme celuloze Savacel nije dobilo platu.