Ljajić: Rešiće se problem sa izvozom mesa u Rusiju

Problem sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju biće rešen, neće ostaviti negativne posledice na dalji izvoz, niti ugroziti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, uveren je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija u Vladi Srbije.

– Preduzećemo sve što je u našoj nadležnosti kako bismo došli do istine, koja je najbolji argument, i u ovoj situaciji. Sve strane koje su uključene u proces analize, počev od carine, Ministarstva poljoprivrede pa do inspekcija, analiziraće da li je kršen Sporazum o slobodnoj trgovini i da li je bilo nekih drugih propusta – izjavio je Lajić.

Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta, naglasio je Ljajić, Srbija treba da izvesti rusku stranu i predoči koje sankcije će primeniti prema onima koji su napravili prestup.

– Treba da istinito informišemo rusku stranu o čemu god da se radi. Ako je bilo prekršaja i kršenja Sporazuma o slobodnoj trgovini, treba to da kažemo i sankcionišemo. Ne možemo da ugrožavamo Sporazum o slobodnoj trgovini i da cela zemlja trpi zbog nekoliko nesavesnih izvoznika – istakao je on.

Ljajić je podsetio da je Srbija i prošle godine imala problem sa izvozom jabuka u Rusiju, ali da je taj problem ubrzo rešen.loading...