Lokal u Beogradu možete iznajmiti za ČETIRI EVRA PO KVADRATU

Piramida
Dnevno.rs/Petar Marković

Izuzetno atraktivan poslovni prostor, čak i u najstrožem centru prestonice, zvrji prazan godinama unazad.

 

Potpuno opremljene kancelarije i prodavnice mogu se iznajmiti i za četiri evra po kvadratu mesečno.

Veliki izlozi zapušteni i išarani grafitima. Iza prašnjavih stakala vide se prazni rafovi, kartonske kutije i šut. U strogom centru Beograda, u Ulici kralja Milana, pusti lokali u kojima su se, ne tako davno, prodavale najpopularnije robne marke zvrje prazni već mesecima.

Sudbinu izloga sa Terazija deli sve više lokala i u drugim delovima prestonice. Čak i na najudarnijim lokacijma veliki broj ima katanac na vratima, pišu Večernje novosti. 

Nekoliko hiljada kvadrata poslovnog prostora kod Trga republike nema zakupca više od godinu dana. 

– U centru prestonice više od 10.000 kvadrata nije izdato. Teško se izdaje ili prodaje prostor veći od 100 kvadrata, jer su i cene zakupa i dažbine visoke. Firme se sve češće sele u manje lokale kako bi uštedele. Velike kvadrature gotovo niko više i ne traži – kaže Milan Nešković iz jedne agencije za nekretnine. 

Nekad su vlasnici mesečni najam lokala od 50 kvadrata u Beogradu mogli da naplate i po 5.000 evra. Sada se isti prostor teško izda i za upola manje para. Lokali se u ovom trenutku mogu iznajmiti za svega četiri evra po kvadratu. 

– Prvi razlog je besparica, pa manji trgovci nemaju novca za najam velikih prostora – objašnjava sagovornik lista. 

Sa druge strane, velike firme se poslednjih godina sele u tržne centre, gde imaju znatno bolje uslove za prodaju. Naime, u “Ušću”, ili “Delta sitiju”, kompanije dobiju parking mesta, obezbeđenje, servis… 

Sa druge strane, u upravi grada Beograda tvrde da nemaju problem sa izdavanjem poslovnog prostora. U vlasništvu prestonice nalazi se 1.489 poslovnih jedinica, odnosno 267.147 kvadrata, ali koliko je od toga u rukama zakupaca, ne žele da kažu.

– Poslednjih godina nismo imali većih problema da izdamo poslovni prostor – tvrde u Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove.

– Većina naših lokala i kancelarija je izdata. Poslednji put cena zakupa je promenjena krajem decembra prošle godine.