LOŠE VESTI ZA BEOGRAĐANE: Od naredne godine VIŠE NOVCA odvajamo za POREZ NA IMOVINU!

Dorćol
Dnevno.rs/Petar Marković

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Predlog odluke o prosečnim cenаma kvаdrаta nepokretnosti koje su osnova zа utvrđivаnje porezа nа imovinu zа narednu godinu i dopunu odluke o visini stope tog porezа.

 

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da se izmenom Odluke o visini stope poreza na imovinu, koja je danas na dnevnom redu sednice gradskog parlamenta, ograničava maksimalno povećanje poreza za 2017. godinu od dva odsto u odnosu na ovogodišnji.

Mi ne određujemo stopu poreza, već tržište, po zakonu iz 2012. godine, odnosno prosečnu cenu kvadrata po zonama određuje promet u jednoj godini i to je osnovica poreza za narednu godinu – rekao je Nikodijević Tanjugu uoči današnje sednice.

Kako je dodao, u nekim zonama je cena kvadrata bila ove godine niža, što znači da će i poreska osnovica biti niža nego ove godine, dok je negde cena kvadrata ove godine bila viša, što će usloviti i povećanje poreza.

Ono što ćemo mi ovom odlukom ograničiti, to je da tamo gde je došlo do povećanja cena kvadrata, maksimalno povećanje poreza će biti do dva odsto. Tamo gde je došlo do smanjenja, biće smanjen porez – objasnio je Nikodijević i dodao da to ne znači povećanje poreza za sve građane.

Kako je dodao, u odnosu na ovu godinu i 2017. se očekuje isti prihod od poreza, a to je 15,5 milijardi dinara.

To je smanjenje u odnosu na 2012. godinu, kada se naplaćivao i porez i naknada za korišćenje građevinskog zemljišta – rekao je Nikodijević.