Loše vesti za Srbe: Ako se prevremeno penzionišete, dobićete manje para

Svaka godina prevremenog penzionisanja umanjiće prosečnu penziju za hiljadu dinara mesečno. Preciznije, visina penzije od sledeće godine biće umanjena za četiri odsto po godini.

„Blic” saznaje da bi Vlada u julu trebalo da objavi odluku o uvođenju i visini kaznenih penala za prevremeno penzionisanje. Ova mera počeće da se primenjuje u januaru 2015, a najizvesnije rešenje jesu penali od četiri odsto godišnje.

Na primeru prosečne penzije od 25.000 dinara, to bi značilo da će primanja za jednu godinu prevremenog penzionisanja biti manja za hiljadu dinara. Tri godine prevremenog penzionisanja umanjilo bi prosečnu penziju za 3.000, a pet godina za 5.000 dinara. Preveremeno penzionisanje biće moguće do pet godina pre redovne starosne granice.

Uvođenje penala je neophodno jer čak 70 odsto muškaraca i oko 50 odsto žena ide u penziju pre zakonom utvrđene starosne granice. Od onih koji su prošle godine penzionisani, pun staž odradilo 45,8 odsto.

Izvor „Blica” kaže da se u Vladi pominjala i opcija da penali iznose šest odsto po godini staža manje, ali da je većina ipak bila za nemački model od četiri procenta.
Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, kaže da je reforma penzijskog sistema nužna kako bi se izbegla kriza javnog duga.

– Biće neophodno povećati i starosnu dob za penzionisanje, pre svega žena, jer samo Srbija u Evropi dozvoljava da se žene penzionišu pet godina pre muškaraca – objasnio je za „Blic” Nikola Altiparmakov.

Vlada je najavila da bi se od 2015. granica za žene pomerala po šest meseci godišnje. Tako bi žene 2020. išle u penziju sa 63 godine života.