LUKSUZ Štangla ove čokolade košta 260 dolara

"Čokoladna kriza" i nestašice su nešto o čemu se sve češće priča, a to otvara prostor i za luksuz - bivši bankar pravi čokoladu čija štangla košta 260 dolara.

Dok veliki proizvođači traže načine da zadovolje sve veću tražnju na svetskom tržištu i poboljšaju prinos kakaa, neki u situaciji koja će se u narednim godinama pogoršati prave sjajan biznis.

Nekada investicioni bankar, a sada preduzetnik, konditor i borac za zaštitu okoline, Džeri Tot proizvodi To’ak čokoladu uz koju preporučuje čašu skupog viskija, konjaka ili ruma.

Njegov razvojni put je prilično čudan – napustio je Volstrit kada je shvatio da to nije ono što želi, otišao je u Južnu Ameriku i počeo da se zabavlja sa jednom devojkom iz Ekvadora.

Zajedno su osnovali ogrganizaciju za zaštitu kišnih šuma i pomagali su loklalnim farmerima da obnove pašnjake i pošume delove svojih poseda. Kupili su i sami deo zemlje na kome je raslo divlje drveće kakaa, koje su odlučili da zadrže.

“Počeli smo da uzgajamo kakao i da obrađujemo plod. Kada smo napravili prvu čokoladu, shvatili smo da je ukus van univerzuma ukusa čokolade koji smo do tada poznavali. Mnogo kasnije smo shvatili da je kroz istoriju plod iz ovog dela Ekvadora bio najviše cenjen. To je kao da nekom proizvođaču vina jednog dana kažete da sve vreme živi u Burgundiji”, kaže Tot.

On sada ima i partnera u poslu, razvija biznis, a posebna nega drveća mu daje sve više prinosa i sve više skupocene čokolade.