MANJAK KADRA: Na konkurs Doma zdravlja u Novom Sadu niko se ne javlja više od godinu dana

Doktor
Pixabay.com

Ni nakon više od godinu dana, niko se nije javio na otvoreni konkurs Doma zdravlja "Novi Sad" za oftalmologa.

 

Umesto da dnevno pregledaju predviđenih 20 pacijenata, sedam oftalmologa zaposlenih u domu zdravlja obave mnogo više pregleda nego što je predviđeno normativom, a Novosađani pregled na ovom odeljenju čekaju čak dva i po meseca. 

Platu teško zaradite ali je potrošite za dan: Ovi trikovi će vam pomoći da NEŠTO UŠTEDITE

Problem je u tome što Novosađani uglavnom posećuju očnog lekara zbog utvrđivanju dioptrije, što može da se obavi u bilo kojoj optici. Taj posao, kako za 021 kaže direktor DZ “Novi Sad” Veselin Bojat, obavljaju optometristi, čije dodatno zapošljavanje bi rešilo problem. Kako smatra, lakše bi bilo zaposliti na ovu poziciju fudbalera Crvene zvezde nego osobu specijalistu koji je za ovo zanimanje školovan.

Imamo sedam oftalmologa, a normativ je 12. Taj problem manjka kadra upravo pokušavamo da rešimo zapošljavanjem optometrista. Mi imamo manjak oftalmologa i to je problem u većini Srbije, a ne samo u Novom Sadu, ali osim manjka specijalista, problem je i u tome što većina pacijenata – njih oko 40 odsto, dolazi kod oftalmologa zbog utvrđivanja dioptrije. Međutim, tim poslom se svuda u svetu bavi neko ko je završio fakultet za optometriju. Takav fakultet postoji u Novom Sadu i traje tri godine pri katedri za fiziku na Prirodnomatematičkom fakultetu – kaže Bojat.

RAJ ZA NEZAPOSLENE PORODILJE: U ovom SRPSKOM GRADU trudnice dobijaju 50.000 dinara pomoći

On objašnjava da nigde u svetu dioptriju ne utvrđuju oftalmolozi, koji se bave ozbiljnijim bolestima oka i te usluge skupo naplaćuju, već to rade optometristi. Do sada je njih 62 završilo taj fakultet u Novom Sadu i nijedan nije nezaposlen. U domu zdravlja kažu za portal 021 da postoje čak ponude mađarske vlade za stipendiranje svih koji žele da studiraju ovu oblast, da im se plaća učenje mađarskog jezika i da, čim završe fakultet, odmah dobiju posao u Mađarskoj.

Optometristi su svuda u svetu prepoznati, osim kod nas, te tako u Srbiji ova profesija nije uvrštena u nomenklaturu zanimanja. Međutim, smo mi zajedno sa Gradom doneli odluku da od ličnih prihoda Doma zdravlja zaposlimo dvoje optometrista koji bi smanjili gužve kod oftalmologa – navodi Bojat.

Inače, Uprava za kapitalna ulaganja je u januaru kupila automatizovani keratorefraktometar za optometriste, koji je koštao 1.2 miliona dinara.

Optomesti bi trebalo da smanje gužve počev od naredne godine, kada će biti zaposleni kao neophodno pojačanje.