Mihajlović: Poskupljenje struje ne rešava probleme

Potpredsedinica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se problemi koje su poplave napravile u energetici Srbije, ne mogu rešavati poskupljenjem struje.

– Problemi koji su nastali u energetici su veoma ozbiljni. Ne može cena električne energjie da pomogne da ispumpamo vodu (iz poplavljenih ugljenokopa) ili da pokrijemo trošak – rekla je ona za RTS.

Majske poplave su zahvatile teritoriju oko 40 opština Srbije. U Rudarskom basenu Kolubara poplavljena su dva kopa zbog čega je prepolovljena proizvodnja uglja kojim se snabdevaju Termoelektrane “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu, koje proizvodi oko 50 odsto struje u Srbiji.

Beogradski mediji su u ponedeljak objavili da su Ministarstvo finanija i EPS predložili Vladi da struja od jeseni poskupi 30 odsto, a zatim još 20 odsto jer će Srbija morati da uzvozi struju i plati je unapred.

Zorana Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da je šteta od majskih poplava procenjena na 1,53 milijarde evra, od čega je 810 miliona direktna šteta. Ona je obećala da će sva infrastruktura, osim energetike, biti popravljena do oktobra, kuće do jeseni, a škole do početka septembra.

Mihajlović je rekla da će zakon o obnovi uskoro pred poslanike jer „bez njega ne bi bilo moguće da u narednih šest meseci izgradimo kuće, popravimo puteve, železničku infrastrukturu. Energetika neće biti gotova do jesen, sve ostalo da – rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da je poseta premijera Aleksandra Vučića Rusiji pokazala da su politički odnosi podignuti na mnogo viši nivo što doprinosi da i ekonomski odnosi budu mnogo bolji.

– Najznačajniji projekat za Srbiju koji će osigurati energetsku bezbednost kada bude naprevljen je gasovod Južni tok. Srbija se odavno opredelila za to i nije od Srbije zavisilo da li će ga biti – rekla je Mihajlović koja očekuje da se Rusija i EU dogovore o izgradnji Južnog toka.