Mihajlovićeva rešila da zavede red: Uvode se ‘crne’ i ‘bele’ liste za građevinare

Potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da država priprema "crne" i "bele" liste za izvođače radova, gde će biti jasno razdvojeni izvođači koji ne ispunjavaju obaveze i rokove prema radnicima i državi.

Država je, izgleda, rešila da uvede red u deo privrede koji direktno kontroliše. Prvi su na udaru građevinari koji rade za državu, ali red se uvodi i preduzeća koja su pod direktnom kontrolom vlasti.

Građevinska preduzeća biće prema kvalitetu radova svrstavana na “belu” i “crnu” listu, već prema tome da li poštuju rokove i obaveze prema državi ali i svojim radnicima.

Takva lista, rekla je Mihajlović za današnje Večernje novosti, nikog neće eliminisati trajno i svi koji otklone propuste biće vraćeni na “belu” listu.

Ona je rekla da je, za kratko vreme, koliko vodi ministarstvo saobraćaja, dosta već urađeno.

– Odredili smo mentore za sve ključne projekte, pojačali terenske kontrole, uveli red u odnose između investitora, projektanata i izvođača radova, a sve izvođače koji ne ispunjavaju obaveze opominjemo i protiv njih pokrećemo sporove – rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zahvaljujući tome danas se gradi mnogo brže nego ranije, uz mnogo više odgovornosti prema svakom dinaru građana Srbije.