MILIONE ODNEO U GROB: Ne mogu da podignu novac zbog smrti vlasnika kripto menjačnice

Najveća kanadska bitkoin menjačnica izgubila je promet klijenata sa eksternog novčanika vredan 190 miliona dolara u šest različitih kriptovaluta.

bitkoin
Pixabay.com

Kako se navodi u izveštaju Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podaci odnose se na valute bitcoin, bitcoin keš, bitcoin keš SV, bitcoin gold, litekoin i etereum, navodi CNN, prenosi Novac.hr.

Preminuli osnivač i izvršni direktor kompanije Džerald Kotena bio je zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao pristupni ključ njihovog eksternog kripto novčanika. Nakon njegove smrti, supruga Dženifer Robertson saopštila je kako kompanija nije u mogućnosti da pristupi sistemu jer niko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke. 

Do ovog nesrećnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja celim sistemom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto menjačnica koristi ovakav sistem kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija, napravila je jednu od najvećih grešaka i nije kreirala sistem u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, niko drugi nije mogao da pristupi podacima kojima je on upravljao. Njegova supruga je zbog ovog slučaja potražila i pomoć stručnjaka koji je trebao pristupiti suprugovom sistemu, ali bezuspešno.