Mimo sporazuma: Albanija zabranila uvoz srpskih lekova!

Albanija je početkom septembra donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Beograda i Tirane, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

– To znači za naše dve najveće farmaceutske kompanije, Galeniku i Hemofarm, zatvaranje tržišta za 110 preparata registrovanih ili su u toku registracije za plasman na njihovo tržište – rekao je Sertić u Privrednoj komori Srbije na skupu o srpskoj izvoznoj privredi.

To je, prema njegovim rečima, veliki finansijski minus za obe kompanije i Srbija, kako je kazao, neće dozvoliti da joj Albanija uvede pravila kojima će pokušati da uništi deo srpske privrede, a da Tirana ostane bez bilo kakvih implikacija sa srpske strane.

Ministar privrede je rekao da je pre par dana, tokom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, ukazao na ovaj problem sa farmaceutskom industrijom.

Kapacitet naše države da se bori sa takvim stvarima jeste upravo naša politička stabilnost i rešenost da imamo otvorenu ruku za saradnju sa svima, ali pod uslovom da se poštujemo međusobno, rekao je Sertić.

On je podsetio da vrlo često u okviru CEFTA sporazuma pojedine zemlje donose uredbe kojima uvode određene prepreke u trgovini i podsetio na slučaj kršenja ovog sporazuma od strane Makedonije u trgovini žitaricama.