Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da će prelazak na novi način obračuna plata u javnom sektoru doneti transparentan sistem i da će u startu svi imati iste plate, odnosno da niko neće biti zakinut zbog novog zakona.

 

U startu će svi imati iste plate kakve imaju danas. Nikoga nećemo zakinuti u prelazu na novi sistem – rekao je Vujović za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o procesu usaglašavanja detalja novog računanja plata u javnom sektoru, Vujović je rekao da je najviše reči bilo o tome kako se odredjuju osnovne plate.

– Imaćemo jedan objedinjeni zajednički sistem. Sada ćemo znati koliko prima učitelj u odnosu na medicinsku sestru, koliko prima primarijus u odnosu na šofera. To je jedan sistem koji je jasan i transparentan i sada je samo pitanje da ga primenimo kako treba – rekao je on.

 Lista NAJJADNIJIH EKONOMIJA SVETA: Razočaraćete se kad vidite na KOM MESTU JE SRBIJA

Vujović je rekao da je potrebno pažljivo planiranje i po pitanju osnovnih zarada i po pitanju dodataka da ne bi došlo do prrekoračenja budžeta, jer je cilj države ne da smanji plate nego da se nastavi fiskalna konsolidacija.

Poslodavci i sindikati dogovorili su se ranije danas, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, o novoj verziji nacrta zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi, koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da udje do kraja naredne nedelje.

Kako je rekla ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, zakon se odnosi na 500.000 zaposlenih, ali ne i na javna preduzeća. Prema njenim rečima, poenta je da se konačno “demistifikuju zarade”.

 Postignut dogovor o platama u javnom sektoru, sindikalisti zadovoljni novim rešenjem

Predsednik Sindikata javne uprave Zoran Savić kazao je da je novi nacrt zakona znatno popravljen i da je u interesu zaposlenih, jer je posle 15 godina data mogućnost da se ostvaruju naknade za regres i topli obrok.

On je dodao da će plate i dalje moći da se uredjuju kolektivnim ugovorom i da će moći da budu smanjene samo u izuzetnim okolnostima, a da računanje minulog rada ostaje nepromenjeno.loading...