Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stend baj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom. Oni su poručili i da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

 

Zamenik direktora MMF Tao Zeng objasnio je da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

On je, međutim, naveo da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova vezano za dugotrajne strukturne reforme u neizvesnom spoljnom okruženju.

Stend baj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine, i od tada su se vlasti izjašnjavale da je to aranžman iz predostrožnosti, te da ne žele da povlače taj novac. Novac, koji Srbija ne povlači i ne troši, postaje raspoloživ u tranšama nakon uspešno završenih revizija. Nakon dve kombinovane revizije Srbiji će biti oslobođeno 608,01 miliona specijalnih prava vučenja, što je oko 761,6 miliona evra. 

Zeng ističe, a MMF prenosi, da je zato ključna puna implementacija mera predviđenih programom, jer će se tako ojačati temelji za zdrav i sveobuhvatan rast, i stabilizovati javni dug.

Bolji fiskalni rezultati, primetio je, nastavili su da se nižu i u 2016. podržani jačom prihodnom stranom i čvrstom kontrolom troškova.

– Izazov je da se održi fiskalno prilagođavanje i da se javni dug preusmeri na silaznu putanju – rekao je Zeng.

Završetak prve faze racionalizacije javnog sektora pomoći će da se održi nivo izdataka za plate u 2016. godini, rekao je on, a dalja optimizacija će biti vođena dubinskim funkcionalnim analizama.

Dok je izvršenje kapitalnih izdataka ove godine poboljšano, mere su potrebne kako bi se poboljšale procene projekata, studije izvodljivosti i analize rizika, i uspostavio jedan “cevovod” za projekte javnih investicija u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, on je naveo da je oprezna monetarna politika prikladna s obzirom na snažnu fiskalnu konsolidaciju i nisku inflaciju.

– Narodna banka nastavlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i flaksibilnog kursa, što je dobrodošlo – rekao je on.

Pozitivni momentum u finansijskom sektoru mora da se održi i time što će biti potpuno implementirana strategija za rešavanje nenaplativih kredita, navedeno je u saopštenju. Dodatno, ključno je da se implementira reformska agenda kod državnih finansijskih institucija kako bi se smanjile finansijske slabosti i fiskalni rizici.

– Odlučna implementacija identifikovanih strukturnih reformi je esencijalna za smanjenje fiskalnih rizika i podršku konkurentnosti i rasta. Dok je blo progresa, s jedne strane, puna implementacija kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća i ostvarenje planova je neophodno sprovesti, kako bi se izbeglo povećanje fiskalnih rizika i kako bi se postigli ciljevi programa – rekao je on.loading...