MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Ovo su 10 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA u Srbiji!

radnik
Pixabay.com

Sudeći po zvaničnoj statistici, angažman u IT industriji ili u avio saobraćaju može doneti platu koja je i do 4 puta veća od prosečne.

 

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o prosečnim platama za mart mesec po privrednim delatnostima u Srbiji. Mada prosek, pogotovo kada je reč o zaradama, može da bude varljiva kategorija, jer zna da bude i drastično veći od od donje granice ili drastično manji u odnosu na gornju, dosta može i da pokaže, pogotovo onima koji tek sada treba da se opredele za buduće zanimanje.

Ovo je TOP 10 najplaćenijih zanimanja kada je reč o martu mesecu.  

1. Poslovi u oblasti informisanja i komunikacija generalno su dobro plaćeni, a najplaćeniji su oni koji se u tom sektoru bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima. U martu ove godine na tim pozicijama prosečna neto zarada (zarada koja leže na račun, ne računajući poreze i doprinose), iznosila je čak 176.335 dinara, što je oko 3,7 odsto više od republičkog proseka.

Zanimanja: Programer (različiti programski jezici) IT menadžer, team lider, CTO (glavni tehnički direktor)

2. Poznato je da su plate pilota svuda u svetu, pa i u Srbiji, za veliku većinu građana abnormalne i da prelaze nekoliko hiljada evra. Verovatno se i zbog njihovih zarada, oblast vazdušnog saobraćaja izdigla po visini plata. Prema podacima RZS, u tom sektoru u martu su prosečna primanja iznosila 162.468 dinara.

Zanimanja: Pilot, stjuard/stjuardesa, avio-tehničar

3. Na ceni su i oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja.

Tako je u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležna prosečna zarada od 131.447 dinara.

Zanimanja: marketing meadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer.

4. Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosi 127.618 dinara.

Zanimanja: Diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer

5. Visoke plate zabeležene su i u duvanskoj industriji, što ne čudi, s obzirom da u Srbiji posluju tri najveća svetska prozvođača cigareta. Prema podacima RZS, oni koji su zaposleni u sektoru proizvodnje duvanskih proizvoda u proseku zarađuju 126.940 dinara.

6. Ne računajući rudare, koji su neretko na minimalcima, u oblasti rudarstva se takođe može lepo zaraditi. Oni koji se bave uslužnom delatnosti u rudarstvu (usluge kod istraživanja mineralnih sirovina od prospekcije do detaljnih istraživanja ležišta i slično) u martu su primili prosečnu platu u iznosu od 113.592 dinara.

7. Među prvih 10 martovskih zarada su i plate zaposlenih u sektoru eksploatacije nafte i prirodnog gasa. Prema zvaničnim podacima, u toj delatnosti u proseku se zarađuje 102.259 dinara.

8. Kao i na zapadnim tržištima, i u Srbiji su zarade u finansijskom sektoru znatno više od proseka u odnosu na većinu drugih delatnosti. Ipak, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova), odnosno najveće plate imaju oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava i oni su u martu primili u proseku 100.892 dinara.

Zanimanja: finansijski savetnik, finansijski analitičar, matematičar, statističar

9. Među najvećim zaradama su i one koje primaju zaposleni u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte, odnosno oni koji se bave preradom nafte i sirovog uglja.

10. Zvanična statistika je pokazala da visoke zarade, dva puta veće od republičkog proseka, primaju oni koji se bave programskim aktivnostima i emitovanjem, odnosno koji su angažovani na radijskom i televizijskom zabavnom programu i vestima. RZS je utvrdio da je njihova prosečna plata u martu iznosila 96.351 dinara.

Zanimanja: Producent, urednik, novinar, realizator

Oni najmanje zarađuju

Od januara ove godine minimalna mesečna zarada u Srbiji iznosi 22.620 dinara. Ipak, Blic piše da je isplaćivanje plata ispod propisanog minimuma kod nas neretka pojava.

To je donekle potvrdila i zvanična statistika, po kojoj zaposleni u delatnosti putničkih agencija, tur-operatora i rezevracije u proseku su u martu zaradili 21.746 dinara, što znači da je mnogima u tom sektoru plata ispod zakonom određenog minimalca.

Najniže zarade u martu su primili radnici u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji (23.686 dinara), oni koji su angažovani na iznajmljivanju i lizingu (23.693 dinara) i na popravci računara i drugih predmeta.

Niske plate imaju zaposleni u sektoru prerade drveta i prozvodnje od drveta, osim nameštaja (27.118 dinara) i oblasti proizvodnje kože i i predmeta od kože (30.520 dinara).