MNOGI NEMAJU HRABROSTI: Ovo je najbolji način da pristojno date otkaz

Do posla je teško doći, ali ako ste među srećnicima koji mogu da daju otkaz, nije svejedno kako ćete to uraditi.

Pixabay.com

Do posla je teško doći, ali ako ste među srećnicima koji mogu da daju otkaz, nije svejedno kako ćete to uraditi. Evo kako bi to trebalo da učinite:

Nemojte davati otkaz i-mejlom osim ako je baš neophodno. To se tumači kao nepristojan i kukavički čin, jer nemate hrabrosti da šefu u lice kažete da ste odlučili da odete. Razgovor licem u lice je uvek najbolja opcija. Takođe, prvo to treba da kažete nadređenom pa tek onda kolegama, u suprotnom, on može da čuje vest po kuloarima, što takođe nije po bontonu. Osim toga, gubite šansu da vam šef da ponudu zbog koje biste možda razmislili da ipak ostanete u firmi.

Povedite računa o vremenu, nemojte “zaskočiti” šefa kad je u gužvi, pronađite trenutak kad je slobodan. Najavite prvo da hoćete da razgovarate sa njim, pa mu saopštite vest. Budite jasni i ne objašnjavajte previše. Čak i ako vam se posao smučio do te mere da ste jedva ustajali ujutru, ne morate sve reći. Ispašćete kukavica, jer ste toliko dugo ćutali, i na ružan način ćete zatvoriti vrata za sobom, a nikad ne znate kada ćete se sa tim ljudima ponovo susresti, na nekom novom poslu, možda. Ne spaljujte mostove za sobom, ostanite profesionalni. To takođe znači da otkaz ne treba da dajete kad ste ljuti, već to treba da bude promišljen čin.

Ne hvalite se novim poslom na kom vas čekaju odlična plata i nestvarno dobri uslovi rada – ako ne ispadne tako, daćete povod bivšim kolegama da likuju. Ne obećavajte ono što ne možete da ispunite – razmislite šta i koliko možete da uradite za vreme otkaznog roka, ne nudite više od toga. Budite ljubazni, ali jasni kad je reč o vašim obavezama do trenutka prestanka rada.