MNOGI OD NAS NIKADA JE NISU NI VIDELI: Uskoro se OVA NOVČANICA UKIDA

Novčanik
Pixabay.com

O ovom potezu se razmišlja zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

 

Guverner ECB-a Mario Dragi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 evra zbog toga što pomažu kriminalnoj delatnosti.

Dragi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.

Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije reč samo o insinuacijama.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica od 500 evra, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 odsto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše preneti i sakriti.

– Kriminal je delatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s visokim apoenima – objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 evra cirkuliše unutar mafije.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo visokom broju novčanica od 500 evra koje su u opticaju u evrozona, a Dragi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema, i da još nisu odlučili kako da ga reše.