Mislite da je rad od kuće idealan? Razmislite još jednom, i to dobro!

 

Mnogi smatraju da je rad od kuće jedan od onih poslova iz snova i ovakvu vrstu rada povezuju sa fleksibilnim satima, produktivnijim radom i izbegavanjem nervoze. Međutim, nije baš sve kao što izgleda…

Naime, nedavno istraživanje Ujedinjenih nacija (UN) Međurodne organizacije rada, otkrilo je kako rad od kuće može dovesti do pojave nesanice, stresa i osećaja usamljenosti.

U ovom istraživanju je učestvovalo tri vrste radnika: oni koji su radili od kuće, na poslu, i oni koji su radili na raznim lokacijama.

Iako moderne komunikacijske tehnologije daju zaposlenima slobodu da rade izvan kancelarijskih prostorija, istraživanja upozoravaju kako takav rad dovodi do pometnje granica između privatnog i poslovnog života.

Rezultati su pokazali kako se 42% radnika bori sa nesanicom, u odnosu na 29% onih koji su redovno išli na posao. Takođe, osobe koje rade od kuće su sklone prekovremenom radu i osećaju nedostatak neformalne razmene informacija, koja postoji na radnom mestu.

Kako biste ublažili ovaj problem, stručnjaci ističu kako bi trebalo da se organizujete tako da nekoliko dana u nedelji ipak ‘rezervišete’ za pojavljivanje i rad u poslovnim prostorima, kako biste održali veze sa svojim saradnicima, ali i sačuvali zdravlje i blagostanje.