Možda se iznenadite! Evo čija privreda je energetski najefikasnija na svetu

Nemačka privreda je energetski najefikasnija privreda sveta, pokazala je studija Američkog veće za energetski efikasnu ekonomiju (ACEEE), prenose danas svetski mediji.

Nemačka se našla na vrhu drugu godinu zaredom, dok se pri dnu liste energetske efikasnosti, na kojoj se nalazi 16 najvećih svetskih privreda, nalaze SAD i Australija.

Lista je sastavljena na osnovu 31 različitog parametra, uključujući politike energetske efikasnosti i njihovu stvarnu primenu u zgradarstvu, industriji i saobraćaju.

Italija se zbog povećanja efikasnosti u saobraćaju našla na drugom mestu, dok se Evropska unija kao celina našla na trećem mestu. Kina i Francuska dele četvrto mesto, dok se na petom mestu našla Velika Britanija.

Razlog zbog kojeg je Nemačka na prvom mestu prvenstveno se vezuje uz obavezu smanjenja potrošnje energije u stambenim i poslovnim zgradama za 20 odsto do 2020. godine.

Zamenik šefa misije pri nemačkoj ambasadi u Vašingtonu Filip Akerman novinarima je kazao da je najjeftinija energija ona koju nismo morali ni da proizvedemo.

– Energetska efikasnost je, uz širenje obnovljivih izvora energije, ključna za transformaciju nemačkog energetskog sistema. Svaki kilovatsat električne energije koji ne potrošimo štedi fosilna goriva, mrežu i smanjuje potrebu za izgradnjom elektrana – rekao je Akerman.

Analitičarka pri ACEEE i glavna autorka izveštaja Rejčel Jang zaključila je da postoji snažna ekonomska opravdanost za ambiciozne politike energetske efikasnosti.

– Zemlje koje efikasnije koriste energiju štede resurse u postizanju istih ciljeva, pa na taj način smanjuju troškove, čuvaju vredne prirodne resurse i dobijaju konkurentsku prednost u odnosu na ostale zemlje – kazala je Kang.