– Nemamo vremena. Potreban nam je tempo za život, nalik na belog zeca iz “Alise u zemlji čuda”. Uvek kasnimo i nikada nismo zaista koncentrisani na trenutak u kome se nalazimo – priča Ketrin.

Potrebno je prestati sa multitaskingom.

– Prvi korak ka preuzimanju kontrole nad našim vremenom jeste raskid sa multitaskingom. Možemo biti u iskušenju da čitamo sopstvenu prezentaciju, dok slušamo nekog drugog u kancelariji. Mozak ne može sa tim da se nosi – kaže Ketrin.

– Kada se dve stvari rade istovremeno, obe traju u proseku 30 odsto duže, nego kada se rade pojedinačno. Čak se pritom napravi duplo više grešaka – dodaje ona.

Drugi način da se preuzme kontrola nad vremenom jeste telefon.

– Sada se 30 odsto našeg vremena provodi u odgovaranju na elektronsku poštu. Efikasnije je pričati telefonom. Ukoliko se ne razumete, odmah možete da razjasnite nelogičnosti – objašnjava Ketrin.

– Kada čujete tuđi glas osećate se kao da gradite vezu sa tom osobom. Te veze mogu da traju i posle posla. Mnoge stvari mogu da se rade u trenutku. Gubimo pojam o vrednosti. Ukoliko vam je potrebna pauza od deset minuta ujutru, idite u kafić, čitajte knjigu, posvetite se sebi i promeniće vam se raspoloženje. Verovatno je najmoćniji način da obnovite vreme taj da se zaustavite i ne radite ništa. Makar nakratko – zaključuje ona.