MULTITASKING VODI U PROPAST: Imaćete vremena za sve što želite pomoću dva sjajna trika

Većina trikova koje koristimo da bismo obavili što više stvari tokom dana, donose više štete nego koristi, tvrdi Ketrin Blit, autorka besteselera "Pronalaženje tempa u svetu zavisnom do brzine".

Depresija
Foter / stofiska / photo on flickr

– Nemamo vremena. Potreban nam je tempo za život, nalik na belog zeca iz “Alise u zemlji čuda”. Uvek kasnimo i nikada nismo zaista koncentrisani na trenutak u kome se nalazimo – priča Ketrin.

Potrebno je prestati sa multitaskingom.

– Prvi korak ka preuzimanju kontrole nad našim vremenom jeste raskid sa multitaskingom. Možemo biti u iskušenju da čitamo sopstvenu prezentaciju, dok slušamo nekog drugog u kancelariji. Mozak ne može sa tim da se nosi – kaže Ketrin.

– Kada se dve stvari rade istovremeno, obe traju u proseku 30 odsto duže, nego kada se rade pojedinačno. Čak se pritom napravi duplo više grešaka – dodaje ona.

Drugi način da se preuzme kontrola nad vremenom jeste telefon.

– Sada se 30 odsto našeg vremena provodi u odgovaranju na elektronsku poštu. Efikasnije je pričati telefonom. Ukoliko se ne razumete, odmah možete da razjasnite nelogičnosti – objašnjava Ketrin.

– Kada čujete tuđi glas osećate se kao da gradite vezu sa tom osobom. Te veze mogu da traju i posle posla. Mnoge stvari mogu da se rade u trenutku. Gubimo pojam o vrednosti. Ukoliko vam je potrebna pauza od deset minuta ujutru, idite u kafić, čitajte knjigu, posvetite se sebi i promeniće vam se raspoloženje. Verovatno je najmoćniji način da obnovite vreme taj da se zaustavite i ne radite ništa. Makar nakratko – zaključuje ona.