Nedostatak adekvatnog zaposlenja u najvećim srpskim gradovima, naterao je mlade da razmišlaju o pokretanju sopstvenog biznisa a ovoga puta je i država odlučila da pruži podršku.

 

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicije u postojeće zadruge u 2017. godini traje sve do oktobra, a Blic piše da je za nove zadruge predviđena pomoć od čak 50.000 evra

 
Drugi uslov za nove zadruge, pored posedovanja zemlje, jeste da se udruži pet zadrugara, koji ne moraju imati istu delatnost i da tako udruže resurse i osnuju zadrugu. Pare se mogu trošiti isključivo namenski i država će vršiti kontrolu kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Ovaj konkurs raspisalo je Ministarstvo bez portfelja zaduženo za lokalni ekonomski razvoj i rad javnih preduzeća. Ministar, Milan Krkobabić kaže da je prioritetni cilj da zemlja zadrži mlade na selu ukoliko im ponudi mogućnost izbora, a jedna od mogućnosti je razvoj zadrugarstva.

– Cilj nam je da male poljoprivredne proizvođače udružimo i da ih učinimo robnim proizvođačima. Želimo da im pomognemo da svoju budućnost vide na selu. Vlada Srbije će u naredne tri godine uložiti 25 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga – kaže za Blic Milan Krkobabić.

Kako navode u ovom Ministarstvu, sredstva su bespovratna. Zadruge mogu ostvariti pravo na finansiranje za nabavku životnja za povećanje stada, nabavku višegodišnjih zasada, opreme za unapređenje kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i mesa, opreme i poljomehanizacije za povećanje proizvodnje i unapredjenja kvaliteta voća, povrća i druge proizvodnje.loading...