Budite direktni

Suzi Velč, autorka nekih od najprodavanijih naslova iz područja menadžmenta, tvrdi kako poslednjih nekoliko minuta razgovora za posao obično odlučuju o tome hoćete li taj posao zaista i dobiti, prenosi CNBC. Srećom, postoji nešto što uvek možete da kažete u poslednjim sekundama, a ostaviće pozitivan utisak na vaše potencijalne buduće poslodavce.

– Kada ste ispričali sve što ste imali i osoba koja vas je intervjuisala vam saopšti da je to kraj raugovora, nemojte samo da izgovorite „hvala“ i odete. Pre nego što izađete, recite “ja stvarno želim ovaj posao – predlaže Velčova.

Verovatno ste stava da takva iskrenost zvuči previše očajno, ali mogućnost za uspeh u ovom je slučaju veća (i važnija) od samog rizika. Da malo pojasnimo kakav efekat ima ova rečenica.

Stručnjacima koji vode intervju ova izjava pokazuje tri vaše osobine koje verovatno i traže kod svog budućeg zaposlenog – iskrenost, hrabrost i skromnost.

– Ovakva otvorenost donosi osvežavajuću notu iskrenosti i uvek dotakne ljude na pozitivan način – ističe Velčova. Za to postoji dobar razlog. Odstupanje od nekog unapred pripremljenog govora i robotskog predstavljanja ukazuju na autentičnost, kvalitet koji je danas sve ređi.

Takođe, čvrsto izražavanje svoje želje pokazuje i hrabrost.

– Oni koji čuju takvu izjavu, znaju da ju je teško izreći. Znaju da je za to potrebno imati petlje i zato će vas zapamtiti .Menadžeri cene zaposlene koji pokazuju hrabrost na poslu, bilo kroz inicijativu, bilo kroz jasno izražavanje mišljenja – objašnjava Velčova.

Štaviše, ovakva otvorenost dokazuje da niste preponosni i da ste svesni zašto ste stvarno tamo. Onima koji će birati savršenog kandidata za posao to šalje poruku da i te kako znate da su oni ti koji donose završnu odluku. A to, pak, pokazuje da ste skromni i da prema njima imate poštovanja.

– Pokažite zašto ste najbolji izbor i dajte sve od sebe, a pri kraju razgovora pobrinite se da znaju i kako se zaista osećate – savetuje Suzi Velč.loading...