Beo i gust, ali i jedinstven po svom ukusu, magareći sir koji se proizvodi u Srbiji je veoma zdrav, tvrdi njegov proizvođač Slobodan Simić.

Ovakav sir treba probati, ali za ukus ovog proizvoda od magarećeg mleka treba izdvojiti 1.000 evra.

Toliko otprilike košta kilogram sira, što ga čini jednim od najskupljih sireva na svetu, prenosi Index.hr.

Simić i njegov tim farmera od 2012. muzu više od 200 magarica koje žive u prirodnom rezervatu Zasavica na severu Srbije.

Magareće mleko ima karakteristike slične ljudskom, a Simić tvrdi da leči niz bolesti, uključujući astmu i bronhitis.

– Beba može da konzumira ovo mleko od prvog dana, bez razređivanja – ističe Simić i dodaje kako je to “čudo prirode”.

Magareće mleko je bogato proteinima, a Ujedinjene nacije ga preporučuju kao dobru alternativu za one koji su alergični na kravlje mleko.

Magarice proizvode manje od jednog litra mleka dnevno, a farma prodaje između 6 i 15 kilograma sira godišnje.

Ali “ono što niko na svetu ne čini, niti može, jeste magareći sir”, govori Simić o svom projektu.

Magareće mleko ima nisko prisustvo kazeina – proteina koji služi kao vezivo u proizvodnji sira.

Na farmi se proizvodi i sapun od magarećeg mleka, kao i liker.

Farme sa magarcima ne služe samo za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda koji su veoma zdravi, već se uzgajanjem ovih životinja teži očuvanju balkanskog magarca, životinje koja je sve ređa zbog mehanizacije koja je menja u poljoprivredi.