Kineske investicije u čistu energiju povećale su se za 32 odsto na rekordnih 89,5 milijardi dolara, a oko tri četvrtine tog iznosa uložene su u energiju sunčevog zračenja i vetra.

Kina je prošle godine povećala vođstvo u odnosu na Sjedinjene Države na poziciji najvećeg svetskog investitora u obnovljivu energiju i zabeležila kontinuirani rast industrije solarne energije i energije vetra, tvrdi istraživačka kompanija „Blumberg nju enerdži fajnens” (Bloomberg New Energy Finance).

Investicije Kine u čistu energiju, uključujući i obnovljive izvore i poboljšanje efikasnosti, povećale su se za 32 odsto na rekordnih 89,5 milijardi dolara, a oko tri četvrtine tog iznosa uložene su u energiju sunčevog zračenja i vetra.

SAD su bile na drugom mestu s porastom od osam odsto na 51,8 milijardi dolara, što je najveći iznos još od 2012. godine. Ova investicija iznosila je 58 odsto kineskih ulaganja u ovu oblast. Prošle godine 29 odsto ulaganja u čistu energiju na globalnom nivou došlo je iz Kine i očekuje se da će ona zadržati poziciju svetskog lidera.

Engus Makron (Angus McCrone) iz Blumberg NEF tvrdi: „Kina ima najveću potrebu za energijom, a takođe mora da smanjuje zagađenje u gradovima.”

Veća ulaganja u Kini i SAD dovela su do porasta u ukupnom investiranju u obnovljivu energiju u svetu uz rekordnu izgradnju novih postrojenja koja koriste energiju sunca i vetra.

Porast ovih investicija nastavljen je uprkos strmoglavom padu cene nafte prošle godine. Prošlogodišnji pad cena nafte i gasa doveo je do toga da su cene fosilnih goriva postale konkurentnije od drugih izvora energije poput biogoriva i vetra, ali su potezi vlade, poput regulatornih ovlašćenja, poreskih olakšica i drugih subvencija, i dalje ohrabrivali investicije u obnovljive izvore energije.

Ukupno ulaganje u čistu energiju, uglavnom finansijska sredstva za projekte, poraslo je za 16 procenata od 268 milijardi dolara 2013. godine na 310 milijardi dolara prošle godine, što je blizu rekordnog iznosa od 318 milijardi dolara 2011. godine, govore podaci istraživanja BNEF, specijalizovanog izvora informacija o ovoj industriji.

S obzirom na to da su troškovi tehnologije obnovljive energije u padu, svaki uloženi dolar dalje se usmerava i dodati kapaciteti u pojedinim sektorima dostigli su novi rekord prošle godine. Nova postrojenja koja koriste energiju sunca i vetra ukupne snage od oko 100 GW izgrađena su širom sveta 2014. godine, približno po pola od oba tipa, što je porast u odnosu na 74 GW 2013. godine.

Nekoliko zemalja s Kinom i Japanom na čelu predvodilo je nova ulaganja u solarnu energiju, dok je sedam velikih prekograničnih projekata za upotrebu energije vetra dobilo zeleno svetlo u Evropi. Takođe, poverenje investitora u poslove s obnovljivom energijom ponovo je poraslo od 2012. godine podstaknuto boljim finansijskim rezultatima pojedinih kompanija poput vodećih kineskih proizvođača solarnih panela „Trina solar” (Trina Solar) i „Jingli grin enerdži” (Yingli Green Energy).loading...