Napolju hladno, radijatori još hladniji: Evo kada tačno POČINJE GREJNA SEZONA i da li će biti poskupljenja

Radijator
Pixabay.com

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra. Većina toplana tehnički je već spremna za grejanje, pa ako vremenski uslovi budu zahtevali sa toplim probama sistema radijatore će umlačiti već od prvog oktobra. Nadležni obećavaju i da će nas daljinski sistemi grejati po starim cenama.

 

Remonti grejnih sistema su uglavnom završeni, pa toplane sa isporučiocima već ugovaraju nabavku energenata za prestojeću zimu.

– Mi imamo izvesne količine mazuta koje su ostale od prošle godine, tako da nemamo problem za start grejne sezone. Cena nije nije menjana u zadnje dve godine, nije menjana ni ove godine i važiće za ovu grejnu sezonu cena koja je bila aktuelna i prethodne grejne sezone – kaže Zoran Stepanović, direktor JKP “Toplana” Valjevo.

Od 60 toplana samo je kruševačka od avgusta povećala cenu grejanja za 9,6 dinara po kvadratu, sa kojom su kažu, i dalje među najjeftinijima jer je nisu menjali pet godina. Pripremaju i novi način naplate grejanja po potrošnji.

– Oni koji se budu grejali po starom sistemu i plaćali po kvadratu, imaće na svom računu jedan deo koji plaćaju po novoj ceni, puta kvadrat i imaće uporedo da pogledaju i koliko bi platili kada bi plaćali po potrošnji. Četrdeset odsto zgrada je spremno za ovaj novi način obračuna – ukazuje  Dragan Azdejković, direktor JP ” Gradska toplana” Kruševac.

Većina toplana pozitivno posluje, tekuće isporuke gasa i mazuta plaćaju redovno, a i stara dugovanja su sveli na sedam milijardi dinara, što je dvostruko manje nego lane.

Naplata računa veća je za trećinu. Toplane u Srbiji od građana i privrede za grejanje sada potražuju oko 15 milijardi dinara. Kako bi naplatila više od 200 miliona dinara dugova zrenjaninska toplana sprema tužbe.

– Dugovanja su velika i mi se trudimo da ova dugovanja naplatimo što pre kako bismo izmirili sve obaveze prema Srbijagasu. Što se tiče energenata mi se nadamo da će prirodnog gasa koji je naš osnovni energent biti dovoljno u predstojećoj grejnoj sezoni – navodi  Melanija Lojpur, iz JKP “Gradske tolane” u Zrenjaninu.

Resorni ministar obećava stabilno snabdevanje svim energentima. 

– Sve pripreme idu dobro, lokalne samouprave i njihove toplane su završile neophodne pripreme i remonte pred početak grejne sezone, ili se oni okončavaju. Gas za toplane i za velike industrijske potrošače sigurno neće poskupeti u narednom periodu zato što je cena gasa stabilna i takvih zahteva i nema – navodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Nekoliko toplana ima i alternativu u energentima – tehnički je osposobljeno da gas i mazut zamene jeftinijom biomasom.loading...