NE ČEKAJTE DA VAM SE OVO DOGODI! Kad zima zakuca na vrata, evo koliko će vas koštati POPRAVKA KOTLA

Kotao
Pixabay.com

Kvarovi na kotlovima mogu da budu vrlo specifični i nezgodni. Kvarove je važno da odmah popravite, jer zavisite od kotla u toku zime, tako da sa ovim stvarima ne smete da odugovlačite, a ni okolnosti vam to ne dozvoljavaju.

 

Čim primetite da nešto sa vašim kotlom nije u najboljem redu, da nešto ne štima ili se vaš stan ili kuća ne greje kao što je do sada, onda je vreme da pozovete električara i da ispitate tu sitauciju do kraja. Više o tome saznajte ovde.

Naravno, vi možete sitnim proverama ustanoviti o  čemu je reč, ali u principu nikako ne biste smeli sami da popravljate ukoliko nemate znanje i iskustvo u popravljanju.

Zamena termostata će vas koštati 15 evra

Inače najčešći kvar na svim kotolovima je kvar termostata. Primetićete da nešto nije u redu sa vašim kotlom kada se pokvari termostat, tako da taj problem morate što pre ta rešite. Zamena termostata spada u najmanje i najjeftinije intervencije i popravke kada je u pitanju popravka bojlera. T

o znači da će vam električar naplatiti zamenu termostata otprilike oko 15 evra. Inače, važno je još jednom napomenuti da ovo ne biste sami smeli da menjate, jer svi električari prolaze posebne obuke kada je u pitanju popravka kotlova, tako da su oni upoznati sa mnogim sitnicama kada su bojleri u pitanju.

Zamena sklopke će vas koštati oko 20 evra

Kada je u pitanju zamena sklopke, ona će vas koštati malo više nego zamena termostata. Cena se kreće od 19 do 20 evra. Nebitno je koju vrstu kotla imate, niti kakvi su njegovi delovi, profesionalni električari su osposobljeni da znaju da prepoznaju kvar na bilo kojem kotlu i da to poprave u najbržem mogućem roku.

Važno je samo da izaberete proverenog električara i da ga pitate da li je imao iskustva u popravci modela kotla, koji vi posedujete. Bez obzira koliko god dobar električar bio, jednostavno je morao da prođe obuku za sve vrste kotlova kako bi znao da popravi i vaš.

Zamena grejača – oko 30 evra

Već malo komplikovaniji kvarovi su u vezi sa grejačima. Za ovo i za popravku instalacija na kotlovima potrebni u posebne vrste alata, koje vi verovatno i ne posedujete u svom domu, ali i ne znate kako se koriste. Kako ne biste rizikovali da se povredite ili da napravite još veći kvar, dobro bi bilo da odmah čim primetite kvar pozovete električara, koji će u najkraćem mogućem roku doći.

Kao što je već rečeno, pored toga što ima znanje i veštine potrebne, on poseduje i specijalni alat, koji će mu biti potreban za popravku grejača. Inače, popravka grejača će vas koštati oko 30 evra.

Servis kotlova – mogućnost dogovora sa električarima

U principu servis kotlova bi trebalo da radite pred svaku sezonu, što znači minimum jednom godišnje. To je čisto provera za vas, kako biste se osećali potpuno bezbednim, ali i kako biste se pripremili za jedan zimski period kada će taj kotao biti korišćen više nego ikada.

Kada uradite servis malo je verovatno da će vam se nešto kvariti u toku sezone. Električar će proveriti sve delove i upozoriti vas da li neki deo treba da zamenite ili ne. Kada je u pitanju cena servisa kotlova, ona nije fiksna i ona se određuje u dogovoru sa vašim električarom.