NE DAJTE DA VAS PRODAVCI OBMANJUJU: Robu možete vratiti i bez fiskalnog računa!

Haljine Butik Odeća
Dnevno.rs/Petar Marković

Pravo na reklamaciju proizvoda kupci mogu ostvariti i bez fiskalnog računa je Zakon o zaštiti potrošača kaže da kao dokaz o kupovini mogu poslužiti i slip, kopija računa, izvod iz banke ili bar-kod.

 

Ipak, prava potrošača u Srbiji izgleda su samo mrtvo slovo na papiru, o kojem se, i pored mnogo priče, malo zna. Tako je jedna od najčešćih obmana građana tvrdnja trgovaca da je bez fiskalnog računa nemoguće izvršiti zamenu robe.

– Pre 15 dana sam kupila haljinu, ali sam fiskalni račun bacila zajedno s kesom. S obzirom na to da je postava na haljini bila pocepana i da sam to primetila tek sad sam haljinu htela da obučem, odlučila sam da odem u prodavnicu i pokušam da je zamenim. Međutim, prodavačica nije htela ni da čuje da mi zameni haljinu bez računa – priča Marija Petrović iz Niša.

Da je reč o jednom u nizu grubih kršenja prava potrošača potvrđuju u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma.

– Zakon o zaštiti potrošača ne uslovljava reklamaciju posedovanjem računa, ali radi sigurnijeg ostvarivanja prava potrebno je da postoji neki dokaz da je kupovina obavljena kod tog trgovca. Dokaz o kupovini može biti kopija računa, slip ukoliko je plaćeno karticom, odštampan izvod s tekućeg računa na kojem se vidi da je izvršena trasankcija ili bar kod s kutije – objasnili su iz ministarstva.

Šta je potrebno za povraćaj novca ili zamenu robe?!
– Original fiskalnog računa potreban je da se povrati novac ili da se ostvari pravo na skuplji ili jeftiniji proizvod
– Kopija fiskalnog računa, slip, izvod iz banke ili bar-kod dovoljni su kao dokaz za pravo na popravku ili zamenu robe iste vrednosti
– Svaki trgovac mora da čuva kopiju fiskalne trake tri godine, a na njoj se može utvrditi dan i vreme kupovine
– Svaki račun možete platiti s više platežnih sredstavaloading...