NE MOŽETE DA NAĐETE POSAO U SRBIJI? Ove evropske zemlje traže na stotine hiljada radnika

Posao
Pixabay.com

Uzrok nedostatku radne snage različit je od zemlje do zemlje, ali svima im je jedno zajedničko - očajnički im trebaju radnici.

 

Snažan ekonomski rast, ali i niske plate u odnosu na zapadne članice rezultirali su novim problemom za istok Evrope, a to je nedostatak radne snage.

S manjkom radnika suočavaju se Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. U Češkoj, gde je nezaposlenost pala na 4,5 posto što je uz Nemačku najniže u Evropi, tamošnje udruženje poslodavaca zatražilo je od vlade pomoć u pronalaženju radnika za 150.000 radnih mesta, koliko će ove godine ostati nepopunjeno.

Zbog rasta ekonomije od 4,5 posto u četvrtom tromesečju, češki poslodavci traže pojednostavljivanje useljavanja radnika. Vlada ima sluha za njihove probleme jer ministar finansija Andrej Babiš, inače medijski tajkun, nedostatak radnika smatra jednim od vodećih izazova za češku privredu.

Slična je situacija i u Poljskoj čija ekonomija raste po stopi od 3,8 posto. U trećem kvartalu poljskoj privredi je nedostajalo 73.200 radnika, 22 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Bloomberga.

Prosečna godišnja plata u Poljskoj iznosi 8.222 dolara, a mnogim firmama jedini preostali izvor radne snage je Ukrajina, ističe Marek Sliwinski, analitičar tržišta rada u agenciji za zapošljavanje Work Force.

Uzrok nedostatku radne snage različit je od zemlje do zemlje. U Češkoj radnika nedostaje u svim sektorima zbog brzog rasta ekonomije. U Poljskoj i Mađarskoj to je cena odlaska mladih u inostranstvo, pre svega u Nemačku i Veliku Britaniju, u potrazi za boljim standardom.

Slovačkoj, kao najvećem proizvođaču automobila po glavi stanovnika, radnika najviše nedostaje u automobilskoj industriji. Prema mišljenju ekonomista, dva su kratkoročna rešenja ovog problema: uvoz radne snage ili povećanje plata.

Dugoročno, istočnoj Evropi trebaće novi model rasta koji neće biti toliko fokusiran na proizvodnju zasnovanu na jeftinoj radnoj snazi.