Ne možete da nađete posao? Vreme je da promenite FONT u radnoj biografiji

Pisanje
Foter / matsuyuki / photo on flickr

Da li vas iznenađuje činjenica da menadžeri koji zapošljavaju smatraju da je korišćenje fonta Times New Roman u radnoj biografiji ekvivalentno nošenju trenerke na razgovoru za posao?

 

Poslovni rezime, parče papira napravljeno da nas pokaže u najboljem svetlu, jedno je od mesta gde ljudi koriste font da bi izrazili sebe. Nakon što je Bloomberg pisao o najboljim fontovima za CV, Independent je kontaktirao stručnjaka za zapošljavanje Mildreda Talabija, i pitao koje fontove nikako ne treba koristiti, a koji su poželjni.

Nemam listu kada su u pitanju loši fontovi za CV, imam samo jednog „dežurnog krivca“ – Times New Roman! Izbegavajte kao kugu! Kada koristite Times New Roman kao da kažete „Nisam dorađivao svoj CV deset godina“, a to je poruka koju ne biste želeli da pošaljete zaposlenima.“

Fontovi koji su poželjni i koji su okarakterisani kao „jasniji, svežiji, moderniji“ su:

Verdana
Calibri
Century Gothic
Tahoma

I još jedan savet: „Klonite se fonta Ariala – nije baš tako nepoželjan kao Times New Roman, ali je na dobrom putu da to postane.“

Dakle, nekada omiljen font, postao je vrlo „ozloglašen“ i staromodan. Istog mišljenja je i Bloomberg.

Kao i u svemu, i u sastavljanju i dopunjavanju radne biografije treba pratiti trendove. Izgled CV-ja može da presudi da li će vas potencijalni poslodavac pozvati na razgovor ili ne.