Ne znate gde ćete na more? Evo koliko para vam treba za OMILJENU DESTINACIJU SRBA U GRČKOJ

Žena na plaži
Pixabay.com

Srpski turisti u velikom broju posećuju i ove godine grčko letovalište Pefkohori. Gradić, koji se nalazi na "prvom prstu", koji je udaljen oko 100 kilometara od Soluna. Kilometarske peščane plaže, čisto i toplo more svake godine privuku sve veći broj turista. Gosti koji godinama unazad letuju u Pefkohoriju kažu da ne pamte da je bilo toliko mnogo turista tokom juna meseca.

 

Kupovinom jednog pića na plaži, moguće je dobiti ležajku, osim u nekom od barova koji uslovljavaju da se piće naručuje na svaka tri sata, pa ležaljke dođu prilično skupe za celodnevni boravak.

Na nekim plažama cene iznajmljivanja ležaljki i suncobrana kreću se od tri do pet evra. Cene se generalno nisu drastično menjale u odnosu na prethodne godine. Nikako ne treba propustiti večeru u tradicionalnoj grčkoj taverni koja se nalazi u starom delu grada. Preporuka je da se naruči miks gril za dve osobe, koji košta deset evra.

Tu ima sasvim dovoljno mesa, krompira i salate za prilično malo novca. Većina menija u restoranima je i na srpskom jeziku. Dobro je poznato da Grci iz ovog gradića dobro govore srpski, tako da jezičkih barijera nema.

Put od Beograda do Pefkohorija autobusom traje oko 12 sati, uz sva zadržavanja na graničnim prelazima. Autom se putuje nešto manje od devet sati, u zavisnosti od stajanja i odmaranja. Blizu Pefkohorija nalaze se i najpoznatije, ali i najposećenije plaže – Ksenija i Golden bič.

Ukoliko se ne ide organizovano, preko turističke agencije, cene smeštaja, bar onih apartmana koji su ostali, i dalje su povoljne. Bar još neko vreme, dok se ne uđe u špic sezone. Tako apartmani mogu da se iznajme za nekih 20 do 30 evra dnevno, ali su oni udaljeni nekoliko stotina metara od plaže. Oni bliži obali su i skuplji.

Grci očigledno ne mare mnogo što je letnja sezona uveliko počela. Tako su se setili da krajem juna seku grane oko puta pa su zatvorili jednu traku auto-puta. Uz to, svuda su mašine kojima asfaltiraju puteve. U pojedinim delovima bilo je potrebno sat vremena da se pređe deonica od 10 kilometara.

Put kroz Srbiju je dobar i bez zastoja, a makedonski auto-put je sve bolji. U Makedoniji se radi desna traka auto-puta kod Kumanova, Skoplja i Đevđelije. Zadržavanja na granici je oko pola sata.