Nebo nad Srbijom za preusmerene avione

SMATSA je spremna je da prihavti povećan broj aviona iznad Srbije, ukoliko to bude potrebno zbog izmeštanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine.

Generali direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin je rekao da je o tome već razgovarano sa predstavnicma vazdušnog saobraćaja, jer su svetske kompanije preporučile svojim avionima koji idu od evropskih gradova na Daleki istok i obratno, da lete preko Rumunije i Bugarske.

Prema rečima Rovčanina, SMATSA neće imati bilo kakvih problema da isprati i usmerava i znatno veći broj aviona, jer zato ima potrebne kapacitete. Sada na prostoru Srbije i Crne Gore, dnevno prati u proseku oko 2.230 aviona, a ponekad taj broj dostiže i 2.600.

Avikompanije čiji avioni poleću sa aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Londonu juče su, nakon rušenja malezijskog putničkog aviona u ratnoj zoni Ukrajine, letove do destinacija na Dalekom istoku preusmerile su na južni koridor, odnosno preko Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Hrvatska Kontrola vazdušne plovidbe ocenila je da se može očekivati pritisak aviokompanija na vazdušni prostor Hrvatske. Prema navodima Jutarnjeg lista, u hrvatskoj kontroli leta ukazuju da je vazdušni prostor Hrvatske tokom letnjih meseci izuzetno opterećen. U četvrtak su zebeležena 2074 leta, a najveći ikad zabeležen broj aviona u jednom danu bio je 2520.

Zato će eventualni dodatni zahtevi aviokompanija za prelete preko Hrvatske dodatno opteretiti hrvatske kontrolore leta i pitanje je hoće li se moći pozitivno odgovoriti na sve zahteve, barem u letnim mjesecim, kažu u hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe.

Rovčanin je napomenuo da je sasvim izvesno, da ako aviokompanije bud tražile prelet preko Hrvatske, da će to tražiti i od Srbije koja je spremna da prihvati veći broj aviona na svom nebu.